Már csak ez hiányzott: az infláció felett drágult a karácsonyi hal

Körülbelül 50-60 százalékkal kell többet fizetni a karácsonyi halért, mint egy évvel korábban – közölte a szakember. Ön mit tapasztal a vásárhelyi boltokban, mennyiért adják most a halat?
Az infláció feletti mértékben drágult a hal, jó, ha erre készítik pénztárcájuk karácsony előtt a fogyasztók. Körülbelül 50-60 százalékkal kell többet fizetni a karácsonyi halért, mint egy évvel korábban – mondta el a Világgazdaságnak Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója. A szakember úgy látja, hogy a drágulásban az extrém szárazság is közrejátszott. Az oxigénhiányos vizekben 30-40 százalékkal kevesebb halat tudtak tartani, arról már nem is beszélve, hogy a madarak is a még meglévő, azaz nem kiszáradt tavakból „halásztak”.
Lévai Ferenc szerint egyebekben az árak emelkedésének üteme nem tér el az élelmiszer-gazdaságban jellemzőtől, és az oka is hasonló, vagyis többek között a megemelkedett takarmány-, energia-, szállítási és munkabérköltségek, illetve a forint gyengülése. Vagyis röviden és tömören szólva a háborús gazdasági válság és annak velejárói.
A cége 1900–2200 forint között adja az élő ponty kilóját, szeletben 3500–3600, filézve 3800–4200 az ár, míg az afrikai harcsafilé 4500–5000, az élő szürkeharcsa 3800, a nyúzott 5900, a filé pedig 7900 forintba kerül.
És Ön mit tapasztal a vásárhelyi boltokban, mennyiért adják most a halat?
Illusztráció: MTI/Balázs Attila