Karfiolrizs – egyre több helyen bukkan fel, mint köret, de mi is ez? És hogyan kell elkészíteni?

Elsősorban a diétázók egyik nagy kedvence lett mára már, de a tudatosan étkezők, vagy vegetáriánusok is szívesen fogyasztják a karfiolrizst. No de mi is az és hogyan kell elkészíteni? Minimálisan trükkös, de nagyon egészséges és egyébként brutálisan finom – garantáljuk még az is megszereti, aki a karfiolt nem kedveli – és remekül variálható is. Egyébként gyorsan elkészíthető.
Hamarosan jönnek a nagy karácsonyi evések, mi pedig éppen ezért arra gondoltunk, mutatunk pár könnyed, kímélő, egészséges, diétába is beilleszthető ételt hétről hétre nektek, mielőtt nekiestek a töltöttkáposzta-halászlé-sülthús-bejgli kombinációknak az ünnepekkor. Arról nem is beszélve, hogy advent böjti időszak is, a keresztény hagyományok szerint.
Első választásunk a karfiolrizsre esett, amely 2-3 éve még szinte teljesen ismeretlen volt Magyarországon, mára azonban már egy nagyon közkedvelt és ismert köretté nőtte ki magát azok körében, akik egészségeset és finomat szeretnének enni.

Sokféle receptet lehet találni a neten az elkészítésére, mi jó néhányon túlestünk, mire kikísérleteztük azt, ami pergős lesz, mint a rizs, nem nyers, de ropogós és szinte a megszólalásig hasonlít az íze a rizséhez, vagy kuszkuszéhoz – akár hinnétek akár nem – viszont a rizzsel és kuszkusszal ellentétben rendkívül alacsony a szénhidráttartalma, kalória is elenyésző mennyiségű van benne, ellenben tele van rosttal és vitaminokkal.
No mi is a karfiolrizs?
Tulajdonképpen nagyon apróra vágott – aprított – karfiol, amit megsütünk a serpenyőben, picit párolva. Egyszerűnek tűnik, de pár helyen el lehet rontani.

Hozzávalók 4 személyre
-1 fej karfiol
– két evőkanál bármilyen zsiradék – legjobb az olívaolaj (nem extraszűz, azt nem szabad hevíteni! -, kókuszolaj, kacsazsír, sertészsír
-2 gerezd fokhagyma, finomra vágva (elhagyható)
-egy fél fej vöröshagyma finomra vágva (elhagyható)
-só, bors (legjobb a fehér, de a fekete is tökéletes)
-bármilyen fűszer, amit egy rizshez adnánk. (majoránna, kakukkfű, bazsalikom, stb.) (elhagyható)
-két csipet szerecsendió – a karfiol imádja ezt a fűszert – elhagyható
Szedjük rózsáira a megmosott karfiolt, majd tegyük aprítógépbe. Itt jönnek az első trükkök: egyszerre ne tegyünk túl sokat az aprítóba, és csak 4-szer, 5-ször aprítsuk, akkora szemeket kell kapnunk, mint amilyen a rizs, vagy a bulgur, körülbelül. (aprító híján reszeljük le nagy lyukú reszelőn)
Hevítsük fel a serpenyőt (nem lábast!), majdnem füstölésig, majd dobjuk rá a karfiolmorzsát. Itt jön a második trükk, ne tegyünk sokat egyszerre a serpenyőbe, mert túl vizes lesz, és nem darabos párolt karfiol pürét akarunk készíteni, hanem egy rizshez nagyon hasonló köretet.
Párszor forgassuk át, majd vegyük le középlángra, és tegyük hozzá az olajat. Ebben jó párszor megkeverve sütögessük 1-2 percet. Majd adjuk hozzá a vöröshagymát, sót ne! Itt a következő trükk. A só léengedésre készteti a zöldségeket, és még mindig nem a párolás a cél! Körülbelül 5-6 percen át kevergetjük, forgatgatjuk olykor, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszereket, sót még mindig ne!

Takaréklángra kapcsolunk. Picike folyadék keletkezik majd, ettől belül megfő, de kívül ropogós marad, mert kapott már egy kérget. Várjuk meg, míg elforrta azt a pici levet. Én addig szoktam egyébként víz elforrás után még kevergetni, míg aranybarna nem lesz, de fehéren is tökéletes. Mikor kész, akkor sózzuk!
Kiváló köret bármilyen hús mellé, legyen az rántott vagy sült, szuper rántott sajt mellé is, de ha szeretjük a tofut, pirított vagy rántott tofuval is kiváló! Magyarán bármihez passzol, amihez egy hagyományos rizs köretet tennénk, szóval akár egy tejszínes csirke raguhoz is hozzákeverhetjük, és klassz kis egytálételünk lesz.

Azt írtuk fentebb, sokféleképpen lehet variálni!
- Tegyünk hozzá körülbelül ugyanekkorára vágott diót a sütésnél, negyedannyit, mint maga a karfiol mennyisége. Valami mennyei! De mandulával is próbáltuk, és fenyőmaggal is – bár annak igen borsos az ára -, mindkettővel fantasztikus lett a végeredmény
- hidegen bármilyen salátához hozzákeverhetjük
- különféle sajtokkal remek uzsonnát lehet belőle készíteni, szuper fetával parmezánnal, mozzarellával, goudával is, mi ezekkel próbáltuk (apró kockákra vágtuk a sajtot, és úgy kevertük a kihűlt karfiolrizshez. Tejföllel is lehet dúsítani, hidegtálakhoz, hideg sülthúshoz tényleg nagyon tuti így, pláne ha még darabolunk rá egy kis snidlinget.
- sült, apróra vágott baconnel több, mint ízorgia!
- feldobhatjuk gyalult répával, és isteni lesz petrezselyemmel is
- keverjünk hozzá pirított gombát

Tipp ha túl nagy a karfiol vagy csak két személyre készítjük el.
Használjuk fel a karfiolnak csak a felét, vagy negyedét, a maradékot le se aprítsuk, tegyük el kisebb csomagokban a rózsákat a fagyasztóba. Szuper lesz később bármilyen zöldséglevesbe, akár húslevesbe is, kiengedve ránthatjuk, stb.
Jó étvágyat, jó egészséget! 🙂
fotók istock