quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Szórakozás

Vásárhelyen is újra egyre népszerűbb a sült tea! Te próbáltad már? Ha még nem, itt az ideje!

2022. október 23.

Sült tea, érdekes egy elnevezés, hiszen a teáról először egy folyadék jut eszünkbe. Akkor mi is a sült tea? Egy fantasztikus élvezet az őszi-téli napokra, amelyet otthon is összedobhatunk könnyedén, méghozzá igen változatosan! 2015-16 környékén nagy „divatja” volt szerte az országban, most újra visszatért, és egyre több vásárhelyi ismerősömnél fedeztem fel a közösségi oldalon az elmúlt hetekben, hogy készítik. Méghozzá házilag!

No kezdjük azzal: mi is a sült tea?

Tulajdonképpen egy gyümölcskoncentrátum, amely friss gyümölcsökből készül. A sütés alatt pedig egyrészt egészen más ízek öltenek testet, másrészt maga a sütés is egy tartósítási mód. A műveletet követően, megfelelően eltett sült tea hosszú-hosszú hónapokig eláll mindenféle tartósítószer nélkül.

fotó Facebook

Rendkívül változatosan elkészíthető, és a legkülönfélébb fűszerekkel variálható az egyveleg, ezzel igazi őszi, téli vagy kimondottan karácsonyi ízvilágot megidézve a majdani forró italunkban (teánkban). Jó tulajdonsága még, hogy nem kell külön édesíteni akkor sem, ha cukor nélkül sütöttük a gyümölcsöket, bár megjegyeznénk, hogy a sülés közben létrejövő karamellizáció még többet ad az ízélményhez, ha cukororral készítettük. Persze a nagyon édes szájúak tehetnek magába az italba cukrot, nádcukrot, mézet, akár juharszirupot is, diétázok eritritet, steviát, vagy xilitet például. De tényleg önmagában is isteni és egyedi élmény!

Figyelem! Aki cukorbeteg, vagy inzulinrezisztenciával (IR) küzd, körültekintően válogassa meg a sütésre szánt gyümölcsöket, hiszen az aromás gyümölcs teákkal ellentétben ezek tartalmaznak gyümölcs cukrot is, amit a mindenkori szénhidrát fogyasztásba bele kell számolni!

Ízletes és vitamindús teánk lesz egyébként (bár a C-vitamin hőre bomlik, a többi vitamin benne marad hőkezelést követően is a gyümölcsökben), és egészen más íze van, mint az aromákkal teletömött filtereseknek. Tényleg érdemes kipróbálni! Mutatjuk is, hogyan készítsük el otthon!

Fotó Facebook

Amit használhatunk a sült teához, bármilyen, de tényleg bármilyen gyümölcs! Szilva, szőlő, barack, körte, alma, banán, datolya, mangó, füge – óh a füge különösen mennyei bele -, vagy meggy, cseresznye szeder, málna, ribizli, áfonya – ez utóbbiak nyilvánvalóan főként fagyasztottként szerezhetőek be jelenleg már. Amit azonban kerüljünk, a citrusosok! Narancs, citrom, grapefruit és társai, ezek ugyanis sülés után kesernyés ízt adhatnak, azt meg szerintem senki sem szeretné…

Fotó Facebook

A használt fűszerek tekintetében nagyjából csak a fantázia szab határt! Őszi és téli teákról lévén szó, bátran használhatunk fahéjat, ánizst (csak csínján, mert rendkívül erőteljes az íze), szegfűszeget, kardamomot, gyömbért többek között – de ezek el is hagyhatóak, ezek a kimondottan őszi és téli ízek fokozására szolgáltatottak.

Sült tea alaprecept (elkészítési idő körülbelül 60 perc)

Hozzávalók 4 db kisebb befőttes üveges sült teára

  • 2 kg gyümölcs (bármilyen!)
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • ízlés szerint szegfűszeg (elhagyható)
  • ízlés szerint cukor, nádcukor, vagy méz (elhagyható)

A gyümölcsöket kockázzuk fel, szórjuk meg, majd forgassuk össze a tetszőleges fűszerekkel. (utóbbiak elhagyhatóak). Mint fentebb írtuk, ez lehet fahéj, kardamom, ánizs, szegfűszeg, gyömbér és sorolhatnánk még. Majd meghintjük, vagy locsoljuk a plusz édesítő anyaggal.

Ezután 180 fokon, 45-50 percen át sütjük.

Még forrón belekanalazzuk a befőttes üvegekbe, mehet rá a fedő, majd száraz dunsztba tesszük.

Tehát jól be kell bugyolálni például törölközőkbe vagy csak simán a ruhák közé a szekrénybe helyezzük az üvegeket. Ha szép lassan hűl ki, akkor sokáig eláll, de miután felbontottuk, már hűtőben kell tárolni, és körülbelül másfél hét alatt elfogyasztani.

eletszepitok.hu

A sült tea elkészítése

Forró vízbe keverjük a gyümölcs koncentrátumot, ( egy átlagosan két és fél dl-es bögrével számolva körülbelül 2 teáskanál elegendő is). Majd pár perc után már fogyaszthatjuk is – aki nem szereti az itt-ott esetlegesen lebegő kis rostokat, át is szűrheti. Persze ekkor már ízesíthetjük citrommal, vagy naranccsal is. A sült teát, mint már említettük a végtelenségig lehet variálni mindenféle gyümölccsel és fűszerrel, teljesen szánk ízére szabva. Kísérletezzünk bátran, megéri!

Tudtad?

A sült tea egyébként Csehországból ered(het): ott majd’ százötven éves hagyománya van ennek az italnak. A nagymamák a lekvár mellé rendszerint sült teát is eltesznek, ha elérkezik a gyümölcsszezon. Nyáron is fogyasztható persze, jéghideg szódával vagy fagylalttal, vagy akár koktél alapként, de mindenki a hidegre tartalékolja őket alapvetően.

A sült teát természetesen készen is beszerezhetjük, kimondottan kávé-és teaboltokban, Szegeden, a Latin-negyedben általában mindig kapható. De érdemesebb otthon, márcsak az elkészítés öröme miatt is, no meg mert tényleg teljesen kedvünk szerinti gyümölcsöket és fűszereket tehetünk bele.

Egyébként gyümölcsmentésnek sem utolsó, a kissé már túlérett, talán fogyasztásra annyira már nem kedvünkre való gyümölcsök is mehetnek bele.

Tipp: ha túl sok lett esetleg a sült tea alapanyag, használjuk fel pitébe!

Jó játékot a kísérletezéshez és persze kellemes, meghitt teázásokat kívánunk! 🙂

Borítókép pixabay