quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
0-24

Vendéglátóhelyek ezrei zárhatnak be az energiaárak emelkedése miatt

2022. szeptember 08.

Többszörösére emelkedő rezsiköltségek és elszabadult alapanyagárak – a vendéglátószektor a járványügyi korlátozások után újabb kihívással szembesül, ráadásul a mostani helyzet nehezebb, mint az ideiglenes zárvatartás volt.

„A gázszolgáltatónk egyoldalúan felmondta a szerződésünk. Az eddigi 250-300 000 forintos gázszámlánk mostantól 2 300 000 forint lesz” – közölte szeptember elsején egy szegedi pizzéria. Ahogy arról korábbi cikkünkében az Index írta, a közösségi médiában sorra jelentik be a kisvállalkozások, hogy nem tudják kigazdálkodni a megemelkedett rezsiárakat.

Ez a realitás, tragikus a helyzet. Nemcsak a kisvállalkozásokat, a nagyokat is nyomasztja az áremelkedés, mert nagyobb alapterületen, nagyobb kapacitás mellett több vagy nagyobb energiafelhasználó berendezés van

– fogalmazott az Index kérdésére Kovács László, hozzátéve: a kisvállalkozások azért vannak jobban kitéve a rezsiárak emelkedésének, mert nincs például külön számviteli osztályuk olyan szakértőkkel, akik rögtön átnézik a szerződéseket, hogy hol lehet költséget csökkenteni, de jelentős kedvezményre egyébként sem számíthatnak a beszállítóktól azok, akik kisebb tételben rendelnek.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke kifejtette: ahol csak ital fogyasztható, és nincs konyha, ott kisebb a probléma, de „minden melegkonyhás helynek, valamint a pékségeknek, cukrászdáknak iszonyú energiafelhasználásuk van”.

2019-ben még 51 ezer vendéglátóhely (22 ezer vállalkozás üzemeltetésében) működött Magyarországon, ez a szám 2022-re 48 ezerre csökkent. Az üzemeltetők 90 százaléka mikrovállalkozás, tíz fő alatti foglalkoztatotti létszámmal.

Vendéglátóhelyek ezrei zárhatnak be

Az előző két évben a járványhelyzet következtében körülbelül 3400 hely kényszerült bezárni, ez kevesebb, mint amire az MVI számított, Kovács László szerint kitartó és elszánt a vendéglátós társadalom. Két reménykeltő nyár után 2022 is jónak ígérkezett, de az energiaszektorban tapasztalt árnövekedés és a rezsicsökkentés csökkentésének bejelentése „behúzta a kéziféket”.

A következő időszakban a 3400 bezárt helynek a többszöröse juthat hasonló sorsa. Nem biztos, hogy ez végleges bezárást jelent, akik tudnak – minimális életjelekkel – próbálnak talpon maradni vagy időszakosan bezárni, akár szezonális működésre is átállhatnak bizonyos helyek, de ez inkább a szállodákra lehet jellemző

– részletezte Kovács László, aki azt is elmondta, hogy például Sopronban három hét alatt öt hely zárt be, és olyan is előfordul, hogy 35-40 év után húzza le a rolót egy jól menő étterem, mert az alapanyag- és energiaárak emelkedését nem lehet teljes mértékben átterhelni a vendégekre.

Az Index kíváncsi volt arra is, hogy hol spórolhat a költségeken a vendéglátószektor. Az MVI elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a szükséges költségcsökkentési lépéseket már megtették a pandémia idején.

Nagyobb a kihívás, mint a korlátozások időszakában

„Azért nehezebb a mostani helyzet, mert a járványügyi korlátozások idején a vásárlóerő nem csökkent, nyaranta láthattuk, hogy robbanásszerű igény volt a vendéglátásra, a terasznyitás idején is tömve voltak a vendéglátóhelyek” – hangsúlyozta Kovács László. A rezsicsökkentés szabályainak megváltoztatása, valamint az infláció csökkenti a fizetőképes keresletet is.

A pandémia idején a kínálat a zárvatartás miatt nem állt rendelkezésre, de a fizetőképes kereslet óriási volt. Most viszont mindkettő jelentősen csökken, a jelenlegi árrobbanás felér egy gazdasági atombombával, és nem tudjuk, hogy meddig fog tartani ez a helyzet

– összegzett Kovács László.

forrás index.hu, botítókép illusztráció