quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Térség

Két év szünet után ismét Nemzetközi Tisza Halfesztivált rendeznek Szegeden

2022. augusztus 27.

A pandémia okozta kényszerű kétéves szünet után ismét Nemzetközi Tisza Halfesztivált rendeznek Szegeden szeptember első hétvégéjén, amikor sok ezer vendéget várnak Magyarországról és a határon túlról.

    A háromnapos gasztronómiai seregszemlén mindenki megkóstolhatja a hungarikum címet elnyerő tiszai halászlét. Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács, a fesztivál főszervezője elárulta, a kiváló szegedi halászlé titka – a minőségi alapanyagok mellett -, hogy többféle hal csontját fölhasználva alaplevet készítenek, melybe alapos passzírozást követően főzik bele a filézett halat.

    Az immár huszonötödik alkalommal megszervezett fesztivál pénteken délután szórakoztató programokkal kezdődik. A rendezvény második napján, szombaton az újszegedi Partfürdőn amatőr- és mesterszakácsok, családi- és vállalati csapatok, a politika, a közélet és sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bemutassák halászléfőző tudományukat. Itt több tucat csapat készíti majd el a hallét egy vagy több saját bográcsában, az általa féltve őrzött receptúra alapján, s lesznek olyanok, akik több száz embert látnak vendégül.

    A folyó szegedi oldalán a rendezvényt szervező halászcsárda a vízi bástyára felállított óriásbográcsaiban készíti el a hallét, ezek közül a legnagyobb háromezer literes. A térség más halászcsárdái a jellegzetes szögedi hallé mellett sült harcsával, süllővel, keszeggel, haltepertővel, pontypatkóval és harcsapaprikással várják az ínyenceket. A látogatók kürtőskalácsot, hazai borászok és kézműves sörfőzők remekeit kóstolhatják majd, és válogathatnak a magyar kézműves termékek színe-javából is.

    A közönséget könnyű- és népzenei koncertek, gyermekprogramok, sárkányhajó- és sup verseny is szórakoztatja majd.

    A fesztiválhoz több jótékonysági kezdeményezés is kapcsolódik. A szegedi gyermekklinika javára jótékonysági futást és kerekezést szerveznek szombaton délelőtt a Partfürdőről rajtolva. A leglátványosabbnak azonban a Szegedi Dóm Rotary Club gumikacsaversenye ígérkezik a Tiszán. A bevételből a Rotary Gift of Life – Ajándékozz életet! projektet támogatják, mely azért jött létre, hogy szívfejlődési rendellenességgel született gyermekeknek biztosítson lehetőséget életmentő szívműtéthez.