Jubilál a Vásárhelyi Ízök Fesztivál! – idén keresik Vásárhely Ifjú Séfjeit is!

Idén szeptember elején, nevezeten szeptember 10-én ismét előkerülnek a fakanalak az Almáskertben! 10. alkalommal rendezik meg a Vásárhelyi Ízök Fesztivált, a hozzá kapcsolódó, rendkívül népszerű főzőversenyre pedig 4 kategóriában lehet nevezni, de ez alkalommal a fiatalok is megmutathatják, mit tudnak: 14 éven aluliak és 14-18 közöttiek jelentkezését is várják!
Egy vagy több kategóriában is lehet nevezni és több ételt is készíthetünk akár, – tudtuk meg Csáki Zsolt gasztro-szervezőtől.

Kategóriák:
1. Levesek (pl. Táskaleves, Suhantott levesek, stb.)
2. Egytálételek (pl. Döröllye, Paprikások, Raguk, Sültek stb.)
3. Sütemények (pl. Fenéken sült túrós lepény, Barátfüle, Lakodalmas perec, Vízen-kullogó, stb.)
4. Nemzetközi Ízök Vásárhelyi módra (más nemzet vagy tájegység ételei, ahogyan mi csináljuk)
Idén keresik Vásárhely Ifjú Séfjeit is!
Csáki Zsolt lapunknak elmondta, 14 év alattiaknak, valamint 14 és 18 éves kor közöttieknek is hirdetik ez alkalommal a versenyt. A kikötés, hogy egy felnőttkorú legyen jelen a csapatban és koordinálja a munkát.
Nevezni ezúttal is saját alapanyaggal lehet, hívta fel a figyelmet a gasztro-szervezőp. Asztalról, székekről, főzéshez szükséges tűzről a csapatoknak kell gondoskodnia. Az első, a második és a negyedik kategóriában az elkészítés a helyszínen történik (indokolt esetben eltérési lehetőség megoldható), míg a harmadik, a sütemény kategóriában, amennyiben nincs lehetősége a helyszínen megsütni az ételt úgy a kóstolásra, fogyasztásra szánt kész mennyiséget otthonról is elhozhatják a csapatok – tudtuk meg.

Nevezési díj nincs ezúttal sem!
Fontos kikötés idén is, hogy az elkészült ételeket csakis saját fogyasztásra lehet használni majd, amelyet 5 tagú zsűri értékel majd, akik figyelembe veszik az ízeket, az étel ismeretét, a csapat-együttműködést, egységességét, az alapanyagok megválogatását, az elkészítés módját és minőségét, az ételek ízét, harmóniáját, küllemét, a tálalást is.
Idén különösen nagy hangsúlyt kap az újszerű, újragondolt hagyományos ételek és a fúziós megoldások más nemzetek, tájegységek konyháival!
Nevezni szeptember 8-ig, csapattal (a csapat és a csapatkapitány (Ínymester) nevének megadásával) vagy egyénileg, az elérhetőségek, és az étel elnevezésének megadásával, Csáki Zsolt gasztro-szervezőnél a mellékelt jelentkezési lap visszaküldésével a [email protected] elektronikus levélcímen (levél tárgya: VIF 2022), vagy aláírva személyesen Sonkoly Ágnes szervezőnél a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ információs pultjánál leadva lehet.

A verseny menete:
A főzőverseny állandó mottója:
„Ahogy már régön is szerettük, vagy ahogyan most szeretjük!”
Elkészítési mód: Helyszínen; (otthon csak a 3. kategória esetén, illetve egyeztetés alapján)
Időtartam: 1000 – 1600 –ig (Előkészület 9.00-órától)
Étel zsűrizés:
1200 – Levesek
1400 – Egytálételek
1600 – Sütemények, Nemzetközi Ízök