quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 07. 21. hétfő
  -  Dániel, Daniella
Makó

A makói Hagymás álom is esélyes a megye tortája címre

2022. március 19.

A döntő már lezajlott, de a végeredményt csak március 30-án árulják el.

Március 30-án, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban tartandó rendezvényen ismerheti meg a nagyközönség a Csongrád-Csanád Megye Tortája verseny győztesét.

A nyertes torta készítője büszkén viselheti és hirdetheti, hogy a cukrászdájában készült 2022-ben, az első Csongrád-Csanád Megye Tortája.

A verseny második fordulóját a Magyarország Tortája verseny már jól bevált tematikája alapján bonyolították le, mely az első ilyen verseny a megyék történetében.

A második fordulóba jutott torták ABC sorrendben a következők:

  • Aranyhomok, készítette: Nóll-Uhrner Mónika – Monka Meseboltja Szeged
  • Csanád Vezér Csemegéje, Készítette: Gyuris László Virág Cukrászda Szeged
  • Hagymás álom, készítette: Papp Róbert – Papp Cukrászda Makó
  • Homoki Kabakos, készítette: Horváth Vivien – Szőke Cukrászda Hódmezővásárhely

A döntőbe jutott cukrászok a Szegedi Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakképző Iskola cukrászműhelyében készítették el alkotásaikat, melyekben Csongrád-Csanád megye jellegzetes gyümölcsei, zöldségei és fűszerei is szerepet kaptak.

A verseny kezdeti izgalmán hamar felülemelkedtek a cukrászok, és segédeikkel együtt nagy odafigyeléssel kezdtek bele a munkába. A torták minden elemét, és a díszítést is a helyszínen kellett elkészíteniük. Ezen munkafolyamatokra 4 óra tiszta munkaidőt kaptak. A lelkes munkakezdést követően, amikor kisültek az első tortalapok, illetve elkészültek az első összetevők, nyugalom költözött a cukrászműhelybe.

[Best_Wordpress_Gallery id=”666″ gal_title=”megye tortája”]

A szakmai és társadalmi zsűri szemügyre vette a torták megalkotásának mozzanatait, technikai folyamatait, trükkjeit. Elmondásuk szerint a verseny ezen pontján a zsűri a tortákat apró részleteiben vizsgálja, külön elemezve a rétegeket, figyelve a textúrákat, és így kóstolta még az alkotóelemeket is.

A hat főből álló zsűri az elkészült tortákat az első fordulóhoz hasonlóan a kóstolás után pontozta és figyelembe vette a munkafolyamatok közben mutatott aktivitást, szakmaiságot is.

Gémes László elmondta, nagyon büszke a cukrászokra és remek beszabott alkotásaikra. Fontosnak tartja, hogy a megyénk identitásának erősítése minden területen megjelenjen, és gasztronómiai értékeink is megmaradjanak az utókornak.

A a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával zajlott verseny lebonyolításához a Szegedi Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakképző Iskola biztosította a helyszínt, diákjai pedig szakmai segítséget nyújtottak.

A projektet a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat valósítja meg 2021.01.01-2022.09.30 között, a Széchenyi 2020 program keretében. A projektről bővebb információt ezen az aloldalon olvashatnak.