A makói Hagymás álom is esélyes a megye tortája címre

A döntő már lezajlott, de a végeredményt csak március 30-án árulják el.
Március 30-án, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban tartandó rendezvényen ismerheti meg a nagyközönség a Csongrád-Csanád Megye Tortája verseny győztesét.
A nyertes torta készítője büszkén viselheti és hirdetheti, hogy a cukrászdájában készült 2022-ben, az első Csongrád-Csanád Megye Tortája.
A verseny második fordulóját a Magyarország Tortája verseny már jól bevált tematikája alapján bonyolították le, mely az első ilyen verseny a megyék történetében.
A második fordulóba jutott torták ABC sorrendben a következők:
- Aranyhomok, készítette: Nóll-Uhrner Mónika – Monka Meseboltja Szeged
- Csanád Vezér Csemegéje, Készítette: Gyuris László Virág Cukrászda Szeged
- Hagymás álom, készítette: Papp Róbert – Papp Cukrászda Makó
- Homoki Kabakos, készítette: Horváth Vivien – Szőke Cukrászda Hódmezővásárhely
A döntőbe jutott cukrászok a Szegedi Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakképző Iskola cukrászműhelyében készítették el alkotásaikat, melyekben Csongrád-Csanád megye jellegzetes gyümölcsei, zöldségei és fűszerei is szerepet kaptak.
A verseny kezdeti izgalmán hamar felülemelkedtek a cukrászok, és segédeikkel együtt nagy odafigyeléssel kezdtek bele a munkába. A torták minden elemét, és a díszítést is a helyszínen kellett elkészíteniük. Ezen munkafolyamatokra 4 óra tiszta munkaidőt kaptak. A lelkes munkakezdést követően, amikor kisültek az első tortalapok, illetve elkészültek az első összetevők, nyugalom költözött a cukrászműhelybe.
[Best_Wordpress_Gallery id=”666″ gal_title=”megye tortája”]
A szakmai és társadalmi zsűri szemügyre vette a torták megalkotásának mozzanatait, technikai folyamatait, trükkjeit. Elmondásuk szerint a verseny ezen pontján a zsűri a tortákat apró részleteiben vizsgálja, külön elemezve a rétegeket, figyelve a textúrákat, és így kóstolta még az alkotóelemeket is.
A hat főből álló zsűri az elkészült tortákat az első fordulóhoz hasonlóan a kóstolás után pontozta és figyelembe vette a munkafolyamatok közben mutatott aktivitást, szakmaiságot is.
Gémes László elmondta, nagyon büszke a cukrászokra és remek beszabott alkotásaikra. Fontosnak tartja, hogy a megyénk identitásának erősítése minden területen megjelenjen, és gasztronómiai értékeink is megmaradjanak az utókornak.
A a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával zajlott verseny lebonyolításához a Szegedi Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakképző Iskola biztosította a helyszínt, diákjai pedig szakmai segítséget nyújtottak.
A projektet a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat valósítja meg 2021.01.01-2022.09.30 között, a Széchenyi 2020 program keretében. A projektről bővebb információt ezen az aloldalon olvashatnak.