quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 09. 12. péntek
  -  Mária
Makó

Huszonöt bográcsban ötféle pörkölt rotyogott Apátfalván

2021. szeptember 04.

Az apátfalvi gasztrofesztiválon marha-, kakas-, birka-, sertés- és pacalpörköltön kívül csorbalevessel és paradicsomos káposztával is készültek a szakácsok. Sőt, még az édesszájúak igényeit is kielégítették a szervezők.

A látogatók mellett illatfelhők és rotyogó bográcsok foglalták el a rendőrség melletti teret Apátfalván. Szekeres Ferenc polgármestertől megtudtuk, hogy immáron hatodik alkalommal szervezték meg a gasztronapokat, ami idén is nagy népszerűségnek örvendett.

A polgármester elárulta, hogy az egész ötlet onnan származik, hogy Apátfalva Község önkormányzata a közfoglalkoztatási munkák keretében haszonállatokat hizlal, és ezeknek az állatoknak a szociális alapon történő szétosztása is biztosított.

„Ennek tükrében hét éve arra gondoltunk, hogy jó lenne egy ilyen fesztivált létrehozni, ami össze is jött. Kuriózum, hogy mindenki számára ingyenesen tudjuk biztosítani a mai kóstolót”

-emelte ki a polgármester.

[Best_Wordpress_Gallery id=”81″ gal_title=”apatfalva1″]

A pörkölteken kívül hatféle süteményt is osztottak az eseményen. Többek között túrósbélest, kőttest és meggyespitét is. A gyerekeknek csillámtetoválással és arcfestéssel tették szebbé a napot. Az esti órákban a makói Luigi és a Maros Band együttes szórakoztatja az odalátogatókat.

A cigány és a román nemzetiségi önkormányzat is csatlakozott az eseményhez. Előbbi pacal-, és marhapörköltet, illetve paradicsomos káposztát, utóbbi csorbalevest készített.

Gaudi Márton, a cigány nemzetiségi önkormányzat bográcsfelelőse elárulta a jó pacal titkát, miszerint:

„Az anyagot előtte abálni kell hagymás, sós, babérleveles vízben néhány percig, hogy rotyogjon, majd később lehet konyhakészre darabolni.”

[Best_Wordpress_Gallery id=”84″ gal_title=”Apatfalva3″]