quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 09. 17. szerda
  -  Zsófia
Makó

Hódítanak a Galamb terményei: szentesi étterem is használja a Helyi Diák Termékét

2020. szeptember 02.

Különleges szakmai együttműködéssel indult a tanév a Galamb iskolában, hiszen egészen Szentesig jutott a Helyi Diák Terméke: A Páterház Panzió és Étterem rendhagyó menüt állított össze a kapott terményekből.

Mint Horváth Zoltán portálunknak elmondta, régi kapcsolatban vannak a céggel, hiszen többször tartottak már ott tanári értekezletet és ebédet. Az iskola igazgatója rámutatott: az ügyvezető igazgatónak, Dömsödi Zsoltnak mindig is nagyon tetszett az iskola munkássága, ráadásul már régóta tervez plakátokat és logókat számukra (többek között a Helyi Diák Terméke logót is), s ötletelnek közösen az arculati elemekről.

A mostani együttműködés úgy indult, hogy a Galamb iskola igazgatója jelezte, hogy nagyon sok paradicsomuk van, amelyből – más terményekkel együtt – vittek kóstolót, amelyet ízletesebbnek találtak, mint amiket eddig vásároltak – tudtuk meg Horváth Zoltántól.

Mint felidézte, 2013 óta van a Helyi Diák Terméke, amelynek logója és brandje le is van védetve, a lényege pedig, hogy a diákok egészen a palántázástól, magról vetéstől végigkísérik a saját terményeiket az eladásig, feldolgozásig. Ehhez kapcsolódik továbbá a laboratóriumi munka is, illetve a tankerti víztisztító fejlesztése is, amely további új lehetőségeket nyit meg számukra. A végtermék pedig a Helyi Diák Terméke, amit nagyon sokáig nem értékesítettek, s továbbra sem ez a leglényegesebb, hiszen az elkészült lekvárokkal és gyümölcslevelekkel, továbbá szórólapokkal a leendő diákokat próbálják az iskolába csábítani. Hozzátette továbbá, hogy az értékesítés a mezőgazdász tanulóknak a tananyagában is benne van, ezért találták ki a piacos kocsit, ahol tudnak árusítani.

Horváth Zoltán az iskola tankertjében – archív fotó

– Ehhez kapcsolódott tavaly az ösztöndíj, amit bevezettünk, hiszen ezekből a bevételekből úgy gondoltuk, hogy a tanulókat fogjuk motiválni. Diákjaink tavaly ösztöndíjat kaptak ezekből a tankerti, piaci bevételekből, nyilván a tankertben nem a paradicsomból és a szőlőből vannak a legnagyobb bevételek, hanem a mellette lévő földekből, amin dolgoznak, szántást, vetést, aratást gyakorolnak – hangsúlyozta.

Továbbá arra is rámutatott, hogy ez a megkeresés azért is kiemelkedő, mivel az egész lényege, hogy minőségi dicséretet kaptak a diákok, hiszen egy nagy múltú étterem és fogadó ismerte el a megtermelt paradicsom, cukkini, szőlő és padlizsán minőségét. Mindamellett Horváth Zoltán azt is aláhúzta, hogy amit tőlük vesznek, s amit tudnak adni, az nem kereskedelmi mennyiség, így nem károsítanak meg helyi kereskedőket, beszállítókat. Mint megtudtuk, ezen munka elismeréseként Dömsödi Zsolt egy egész heti menüsort állított össze erre alapozva, azokkal a termékenyekből, amelyet tőlük vásároltak.

Ráadásul a heti menüsorral nem ért véget az együttműködés, hiszen Horváth Zoltántól megtudtuk, arra kötöttek megállapodást, hogy mielőtt kimennek a piacra vásárolni, egyeztetnek annak kapcsán milyen terményeik vannak, s kóstoló után dönthetnek arról, hogy szeretnének-e belőle vásárolni az iskolától – így pedig nemcsak a piacon, a beiskolázási rendezvényeken, a diákklubban jelenik meg a Helyi Diák Terméke, hanem egy exkluzív, előkelő helyen is, emelte ki az igazgató.

 

Borítókép: illusztráció