quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Vásárhely

A jövő szakácsai táboroztak a vásárhelyi Corvinban

2022. július 23.

Megismerték a kereskedelmi értékesítő, a pincér, a turisztikai technikus, a szakács és a cukrász szakmákat is.

A Hódmezővásárhelyi SZC Corvin Mátyás Technikum és Szakképző Iskola június 27 – július 1. között tartotta Kiskukta táborát az általános iskolák felső tagozatos tanulói számára. A tábor pályaorientációs céllal szerveződött, és sok érdekes programmal csalogatta vendégeit. A hét minden napján más, az iskolában oktatott szakmát mutattak be az oktatók játékos, interaktív módon. Amellett, hogy a szakmák műhelytitkaiba betekinthettek a kiskukták, sok játék és kikapcsolódás várta őket.

Megismerték a kereskedelmi értékesítő, a pincér, a turisztikai technikus, a szakács és a cukrász szakmákat. A reggelijüket minden nap saját maguk készítették el, egy kis oktatói segítséggel. A Tesco áruházban megnézhették a különböző raktárakat, hűtőket, áruátvevő helyiségeket, az üvegvisszaváltó berendezés működését, közös helyiségéket, illetve a vásárlóktól elzárt területeket. Megtekinthették a kereskedelemben használt gépeket, eszközöket: targoncát, rolli kocsit, „békát”, elektromos árufelismerő eszközt. A bátrabbak ki is próbálhatták a bemutatott eszközöket. Nagy élmény volt a fiatalok számára, hogy felülhettek a targoncára, és el tudták képzelni a különböző munkafolyamatokat, valamint ár címkét nyomtathattak a termékekről.

Ellátogattak a Hotel Ginkgo-ba, ahol bejárták a hotel helyiségeit, megismerkedtek a szálloda részeivel: a recepcióval, lobby-bárral, konferenciatermekkel, a wellness-részleggel, a szobákkal és a mélygarázzsal. Érdekes kérdések is felvetődtek, amelyekre választ kaptak, illetve a hotel történetéről is hallhattak információt a táborozók.

A Kentaur Lovaspanzióban megismerkedtek a lovarda „lakóival”, kevertek koktélt, hallottak előadást az egészséges életmódról, számítógépes és nyelvi játékokat játszottak, bicikliztek, és bográcsban főztek gulyáslevest Mártélyon. A gyerekek fűszerfelismerő versenyen mérték össze tudásukat.

Nagy élmény volt a mézeskalács készítés is: az előre begyúrt tésztából kiszúrt figurák alakultak ki. A táborozók a tészta nyújtását, szaggatását és sütését tanári segítség mellett önállóan végezték, akik ezután ki is díszíthették az általuk készített mézeskalácsot: a kontúros technika mellett a terülős glazúrral való díszítést is kipróbálhatták. A klasszikus mellett a nyárra utaló formák, illetve a most divatosnak számító unikornis, szivárvány és dínós kiszúrókkal is készültek díszek, és a glazúrt színezve használták a gyerekek díszítésre ezt az elemet. Az elkészült munkákat száradás után csomagolva haza is vihették.

Az utolsó napon a várva várt gyulai kirándulás következett. A gyerekek megnézték a Kolbász Múzeumot, ahol meg is kóstolhatták ezt a hungarikumot, ezután bevették a gyulai várat, megismerkedtek az egykori várvédők mindennapjaival, sőt solymászatról is hallhattak érdekes dolgokat.

A 4 csillagos Hotel Wellness Gyula is érdekes volt számukra. Megnézték a wellness részleget, a többféle szobatípust, valamint a lakosztályt és még a konyhába is bemehettek. A szállodai „túra” végére már csak a hasukra tudtak gondolni, így megrohamozták a svédasztalos kínálatot. Ettek tyúkhúslevest, rántott pulykamellet, fogasfilét sajtmártással, grillezett csirkemellet, és persze a desszertet is megkóstolták, ami barackos-madártejes kocka volt. Ebéd után a 100 éves Cukrászda fagylaltjaival hűsítették magukat.

Összességében nagyon tartalmas, élményekkel és hasznos ismeretekkel teli hetet zárt a kis csapat. Reméljük, hogy sikerült felkelteni az érdeklődést szakmáink iránt, és a kiskuktákat hamarosan iskolánk padjaiban üdvözölhetjük – írta Szani Mariann a HSZC Corvin Mátyás Technikum és Szakképző Iskola részéről.