quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 08. 05. kedd
  -  Krisztina
Makó

Jótékony összeröffenés

2015. november 28.


Oláh Nóra – Makó


Valószínűleg mindenkinek van valamilyen emléke, tapasztalata a téli disznóvágásokról – akár magáról a műveletről, akár csak a finom kóstolók ízélményéről. A hagyomány szerint az ősz vége, nevezetesen az András-nap jelenti a disznóölés kezdőnapját, hiszen addigra kellően hidegre fordul már az idő a sokféle húsétel ideális eltárolásához.

Az általában „véres drámával” kezdődő és bőséges lakomával záródó, dolgos és mozgalmas napot idézte fel ma a makói múzeum, természetesen a lehetőségeknek megfelelő, jelképes formában. Az intézmény ezzel – az önkormányzat által támogatott – eseménnyel nyitotta meg a város adventi programsorozatát.

Badicsné Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgató, a rendezvény fő szervezője elmondta, hogy a tradíció felelevenítése mellett ez az „összeRÖFFENés” egyben jótékony célokat is szolgált. Az Egyesített Népjóléti Intézménnyel karöltve, a disznóvágás ízletes végeredményéből rászoruló családokat láttak vendégül, sőt az ételből a hajléktalanszállóra is juttattak.

A disznótor „főszereplője” a Csanád és Térsége Gazdakör felajánlásának köszönhetően, már élettelenül érkezett a helyszínre, így a drámai nyitány nem került közszemlére. Ám igazi közönségvonzó látványosságot jelentettek a további műveletek is, amelyeknek „ceremóniamesterei” a Gazdakör és a Bruder János Kertbarátkör tagjai voltak.

Kovács Sándor és Kádár József képviselők is a csapatban szorgoskodtak. A múzeumlátogatók között akadtak tapasztalt szakértők, akik lelkes tanácsokat adtak a gazdáknak. Sőt a gyerekek köréből egy valódi utánpótlás-böllérpalánta is jelentkezett. Szitás Árpád – a múzeum Jégkorszak kiállítása 1000. látogatója – komoly kétkezi segítséget nyújtott a férfiaknak, miközben kifogyhatatlan kérdésözönnel ostromolta őket…

Igaz, a disznóperzselés amolyan városias módon, „gyorsított eljárásban” történt, hiszen még hosszú feldolgozási procedúra következett, míg a húsnemű orjalevessé, hurkává, kolbásszá, tepertővé, sült vérré, és egyéb disznótoros finomsággá lényegült át.

A háttérmunkálatokhoz ugyancsak elkelt a sok segítő kéz, ezekből a gazdakör, a kertbarátkör és a múzeum önkéntesei is kivették a részüket.

A történeket ábrázoló további képeink a galériában láthatók.