quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 07. 29. kedd
  -  Márta, Flóra
Makó

Kurai László marhapörköltje a bajnok

2015. szeptember 12.


Korom András – Makó


Ki a fatüzelésre, ki a palackos gáz lángjára, ki pedig egyszerre mindkettőre esküdött a ma reggel, még némileg ködös időben kezdődött főzőverseny indulói között. A zömében baráti társaságokból, családtagokból vagy facebookos csoport tagjaiból álló csapatok közül akadt, aki szerint a fa füstje és lángjának hőmérséklete jelentősen hozzátesz az étel ízéhez. Aki azonban a gázt választotta, azt mondta, hogy annak a lángját úgy szabályozza, ahogy azt az étel megköveteli. A rotyogó ételek titkát, azaz, hogy mi a saját recept különlegessége pedig senki sem árulta el.

Őzpörköltet készített Vörös József csapata, mégpedig abból a 16 kilós állatból, melyet a vadászként saját maga ejtett el a Maros árterében.

– Mi hagyományos ételt, pacalpörköltet készítünk – árulta el egy bográccsal később Náhlik Károly. Hozzátette: mindenki a saját ízlése szerint ízesíti, s titka nem más, minthogy szeretetből kell csinálni.

Kerekes Antal ínycsiklandozó illatokat árasztó marhalábszár bográcsosához 10 kiló húst és 2 csülköt használt fel, plusz a kellő mennyiségű hagymát, zöldségeket és fűszereket.

– Tavaly pacallal indultunk, most pedig ezt készítjük egy 10 fős baráti társaságnak – árulta el.

Közben az alkalmi szakácsok kavartak egyet-egyet a fakanalakkal az ételeken, illetve meg-megforgatták kézzel a bográcsokat, hogy megmozgassák benne az ételeket.

A Kádár József vezette Csanád és Térsége Gazdakör 50 személyes marhapörköltje a családtagok és a barátok számára készült, 30 kiló húsból. A szakács feladatokat ellátó Konti Sándor arra a kérdésünkre, mi is a finom marhapörkölt titka, azt mondta, hogy ízlés szerint kell ízesíteni de nem szabad kihagyni belőle a makói hagymát.

Nem csak füstje, lángja is volt.

A makói Szőlőcsárda 10 személyes kakaspörköltjét készítő Tóth-Kása András elárulta, főztje ízét és zamatát a belevalókon kívül a két 8-10 kilós kakas adja meg.

Az idei főzőversenyen a Facebookon alakult Szeretem Makót csoport is indult, Kisfügedi László irányításával 40 főre készítettek ételt, finom marhapörköltöt.

A legnagyobb létszámú csoportnak, a Kiss és fia, illetve a Parkland vendégház jóvoltából készült 70 személyes marhapörkölt. A brutálisnak tűnő, de kiporciózva is meglehetős adagot a Maros Néptánccsoport tagjai mintegy fele fogyasztotta el.

Ismét különlegességnek számított a hagyományos cigány étel, a szárma, melyet Kucsora József és Bakai Mihály készített. A kondérba rotyogó finomsághoz többek közt négy kiló körmöt, és másfél kiló disznó”nyulját” is felhasználtak.

Készül a szárma.

A Mihály Zoltánból, Gergely Gáborból, Nagygyörgy Zoltánból és Weszelyné Végsheő Henriettából álló zsűritől végül huszonnyolc versenyző kérte az elkészült bográcsos érzékszervi vizsgálatát. Az illatok és az ízek versenyében a pálmát, azaz az első díja Kurai László marhapörköltje vitte el, második lett Mátó Lajos kakaspörköltje, harmadik helyezést ért el a Malibu (Kiss Ádám) töltött hagymája. Különdíjat kapott a Makói garnélák csapata, mediterrán fokhagymás garnéla, óföldeáki vajas spagettivel és fetasajtos pirítóssal menüje.

Fakanállal a bográcsban. Forgatással is ment.

Az első három helyezett ajándékcsomagot, míg a különdíjas egy üveg bort kapott. A legfőbb nyertesek pedig mindazok voltak, akik elfogyasztották mind a harmincnégy bogrács finom tartalmát.

A főzőversenyről készült képgalériánk itt tekinthető meg.