Ezren falatoztak Maroslelén

Major Zsuzsanna – Maroslele
– Szívünk, lelkünk benne van. Minden alapanyag a kertben termett. Házi a zöldség, a paradicsom, a fokhagyma. Szépek vagyunk és ügyesek, meg szerények! – viccelődött Schulcz János igazgatóhelyettes, alpolgármester, miközben a bográcsot forgatta.
Schultz János a bográcsnál.
Éppen ez az a hangulat, ami a lelei főzőversenyt jellemezte, az önfeledt beszélgetések, baráti tanácsok az ételek körül, konyhatitkok és haveri ugratások. Ezek mind beleférnek a kötetlen főzőcskébe, aminek pont ez az egyik fontos célja: összehozni az emberek egy kicsit lazítani, ünnepelni. Pörköltillat járta be a falu főterét, amit a szomszédos utcákig vitt a szél.
– A helyi iskola és óvoda csapata mellett itt vannak a civilek, baráti társaságok, a mozgáskorlátozottak egyesülete, a polgárőrök is. Érkeztek résztvevők Makóról és a környező településekről. Minimum tízfős csapatok nevezhettek, ezt magasan túlszárnyaltuk, több mint ezren vannak. Megválasztjuk a Bogrács Bajnokokat is, az első három helyezett trófeát, fatálalót kap – árulta el Kerekes Krisztina könyvtáros, a főzőverseny egyik szervezője.
A verseny eredményei: 1. Barna László, 2. Csala Dávid, 3. Varga Ferenc – maroslelei gyógyszertár.
Nagy-György Zoltán és Dinnyés Mihály az óvodai dolgozók bográcsánál.
Hagyományos, igazi magyaros marhapörköltet főzünk, minőségi alapanyagokkal – mondta Nagy-György Zoltán, aki az óvodai dolgozók bográcsa körül tüsténkedett, csak segítségként, hiszen a főszakácsi posztot Dinnyés Mihály kapta. Ő a vadas ételek specialistája, most marhapörköltben remekelt. Egyediségét az adja, hogy rétegesen készíti: alján a csont, rá kerül a hús, erre jön a zöldséges réteg – pirított hagymával és paprikával -, végül még egy réteg husi.
Hasonlóan készítette a pörköltet egy másik társaság, akik Kecskemétről hoztak szakácsot, barátjukat: Bogdán Lászlót. (Címlapunkon.) Elárulta egy hagymás, lecsószerű alapot terít a bogrács aljára, arra kerül a csont, majd a hús.
Bodóczi József kilenc éve minden alkalommal főz a rendezvényen, most is a Makói Gazdakörnek. Két bográcsban, 65 főre. Az egyikben marha, a másikban birka rotyogott. A két illat finoman kavargott a fakanál fölé. Ő szintén a háztájira esküszik. – Még az őrölt paprika is saját – mondta büszkén – sőt, a fok- és a vöröshagyma is.
Bodóczi József a Makói Gazdakörnek főzött.
A 24. Maroslelei Falunapokon számos kulturális és szórakoztató programmal készültek a szervezők. Koncertek is voltak, lesznek. Pénteken este a Beatrice koncertezett, ma este a 3+2 Együttes lép fel. Vasárnap sport programok zajlanak, és fogathajtó versenyt tartanak.
A bográcsbajnokságról készült képeink itt a galériában tekinthetők meg.