quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 06. 27. péntek
  -  László
Makó

Sós ízekben utazik a Givaudan

2015. szeptember 20.


Korom András – Makó


Az üzleti titkok, illetve a rendkívül szigorú élelmiszer-biztonsági előírások miatt nem csak papírköpenyt, lábzsákot és hajhálót kellett húzni, de a bajszosok még maszkot is kaptak ma délelőtt a Givaudan makói gyárában. A szokásos ékszereket is otthon kellett hagyni – ahogy a dolgozóknak is – a gyári előírások szerint.

Ez volt az első alkalom, hogy előzetes regisztrációt követően bárki megnézhette a 400 főt foglalkoztató gyárat belülről, az előzetesen meghirdetett nyílt napon. Eddig ezt – tudomásunk szerint – csak a makói képviselő-testület tagjai tehették meg.

A gyárban ugyan ma nem termeltek, de a látnivalók így önmagukban is megérték, hogy kibiciklizzenek az érdeklődők az ipari parkba.

Érdemes volt kibiciklizni.

A személyi kapunál fogadták az érkezőket, majd az épület „aulájában” Karkas Mihály igazgató köszöntötte a 10-15 fős csoportokat, akik svájci óraműpontossággal érkeztek. Itt a makói üzem építéséről tartottak egy rövid bemutatót, melyből nem csak az derült ki, hogy az épületegyüttes cölöpökön áll, s télen kezdték építeni, de az is, hogy Givaudan új gyárának építésére 21 ország is aspirált. Makó mellett az állam és az önkormányzat rugalmassága, a térség mezőgazdasági jellege, a szegedi egyetem jelenléte, az oktatás magas színvonala, illetve a környező élelmiszer-ipari cégek mellett a Continental jelenléte is szólt.

Nos ezt követőn kellett a fenn leírtak szerint beöltözni, majd egy szintén mindenkinek kötelező kézmosás után indult a gyárlátogatás.

A cég munkatársai kalauzolták végig az érdeklődőket a mennyezeti csővezetékekkel bőven ellátott üzem egy részében, a raktártól egészen az óriás, akár három emelet magas, keverőgépeken át azokig a helyiségekig, ahol a Givaudan által féltve őrzött recept szerint keverik össze a többek közt a chipsek, a sós kekszekhez, szószokhoz, levesporokhoz és egyes üdítőkhöz felhasznált ízeket. (És itt tényleg közismert, a haza polcokon fellelhető, ráadásul rendkívül népszerű márkaneveket is elárultak.)

Makón csak a sós alapú ízanyagok gyártása folyik, magas szinten automatizált berendezések segítségével. Illetve a közel-keleti piac számára kóser, illetve az muszlim piacra Halal ízanyagokat is készítenek.

A belső képek MTI, illeve az ENSI felvételei.

Kiderült, hogy a gyárból, a többszöri szűrésnek hála semmiféle por nem kerül ki a szabadba, 2 ezer 500 alapanyagból, köztük Európában nem termő fűszernövényekből, 5 ezer termék és félkész termék készült. Az üzletek polcain is ott vannak, csak éppen beledolgozva más gyártók a különféle élelmiszereibe.

Sajnos a gyárban belül nem szabad fényképezni, épp az üzleti titok miatt. Az egyszerű látogató pedig nem lát mást, mint a különböző hatalmas inox berendezések sorozatát, melyeknél a dolgozóknak nem kell nagyokat emelniük, sőt szinte emelni sem.

A gyáron belül intenzíven érezhető, egyébként kellemes illatokhoz hozzá kell szokni.

A látogatás végén bele lehetett kóstolni a por formájú ízesítőkbe, hogy megtudják, mitől lesz például a sajtos a chips. De az ajándékcsomagban mogyoróízű rágcsálnivaló is rejlett…