quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 06. 25. szerda
  -  Vilmos
Makó

Gyárlátogatásra hívta meg a Givaudan a makói képviselőket

2014. december 18.


Korom András – Makó

– A képviselők nagy része még nem volt a gyárunkban, nem ismerik a cégünket, annak makói tevékenységét, így többek közt éppen ezért egyeztem meg Farkas Éva polgármester asszonnyal, hogy januárban üzemlátogatásra hívjuk a makói képviselő-testületet – mondta hírportálunknak Karkas Mihály gyárigazgató.

Karkas Mihály gyárigazgató üzemlátogatásra invitálta a makói képviselőket.

Arra a kérdésünkre, hogy a Givaudanból származik-e a Makót időnként elárasztó – ahogy a testületi ülésen megfogalmazták: „gyomorforgató bűz”- , azt mondta, hogy nem tudja megmondani. – A gyárban az alapanyagokat összekeverve  különböző technológiai lépések során élelmiszer termékeket állítunk elő. Ezek nagy része koncentrált ízhatást adó termék, mely  alapanyaga többek között a vörös- és a fokhagymapor. A szennyvíztisztító telepünk miatt történt egy bejelentés, melyet kivizsgáltunk, s tettünk különböző műszaki változtatásokat  Tervezünk további beavatkozásokat is – mondta Karkas Mihály. Hozzátette: nyilvánvalóan van szaghatása a tevékenységüknek, Makón épp ezért a cég is végez méréseket, akkreditált külső laboratórium bevonásával.

A gyárigazgató hozzátette: ahogy egyetlen egy Givaudan gyárban, így a makóiban sem használnak fel alapanyagként nyers zöldségeket. – Nem a minőség miatt nem vásárlunk fel makói nyers hagymát, ahogy azt lehet hallani a városban, hanem azért, mert nem tudunk feldolgozni semmiféle nyers zöldséget. Kizárólag előfeldolgozott, megszárított, leporított, vagy megfelelő nagyságúra feldarabolt, előkészített alapanyagokat tudnak felhasználni.

Karkas Mihály elmondta: megpróbálnak helyi beszállítókkal együttműködni,  a cégnek megvan a saját maga belső, beszállítói kiválasztási programja, melynek előre meghatározott lépései vannak.
– Ha bárki a Givaudan beszállítója szeretne lenni akkor ezen a kiválasztási folyamaton kell végigmennie.

A Givaudan a világ 150 vezető élelmiszer és illatanyag gyártó cége beszállítója. Azok pedig – velünk szemben is nagyon magas élelmiszer biztonsági, és higiéniai követelményeket támasztanak. Mindez pedig a makói gyárra és az itt felhasznált alapanyagokra is igaz, azaz minden beszállítónak ennek kell megfelelnie.

Karkas Mihály elárulta:  16 esetben már sikerült helyi, de nem makói beszállítókat kiválasztaniuk a környékből, s most tárgyalnak szerbiai leendő partnerekkel. A gyártásban felhasznált cukrot például  jelenleg is Magyarországról vásárolják.

A makói gyár közel 400 dolgozója zöme makói vagy a makói térségben él. (Fotó: Givaudan)

A 2012-es gyáravatókor 200-as létszámmal kezdték, jelenleg körülbelül 400-an dolgoznak a Givaudan makói gyárában. A munkavállalók zöme makói és Makó környéki. A cég munkásszállító buszai Szeged és Makó, valamint Vásárhely és Makó között közlekednek.

– Az alapvető érdekünk, és ezen dolgozunk kezdetektől fogva, hogy minél több helyi lakost tudjunk alkalmazni a makói gyárban. Bizonyos ismeretek szükségesek ahhoz, hogy valaki nálunk dolgozhasson. Voltak  olyan jelentkezők, akik – amikor megtudták, hogy például számítógépen kell bizonyos parancsokat adni, ellenőrizni – azt mondták, hogy köszönik szépen, de nem akarnak itt dolgozni – világított rá a munkaerővel szembeni általános elvárások követelményeire  a gyárigazgató. – Minden munkakörben foglalkoztatunk makói, szegedi és máshonnan munkába járó kollégákat. Egyébként annál jobb lenne, minél nagyobb arányban tudnánk makóiakat alkalmazni – tette hozzá.

A Givaudan egyébként számos makói sport- és társadalmi rendezvényt támogat: – A kezdetektől fogva fontosnak tartjuk, hogy ne csak egy gyár legyünk a város szélén.  Ezért is vesszük ki a részünket támogatóként Makó civil-, sport- és kulturális életében. Több sportegyesületet, kulturális eseményt a Vöröskeresztet, falu- és futónapot és a teremfutballt is támogattuk már eddig is, de részt vállaltunk például a Hagymafesztivál megrendezésében is – mondta Karkas Mihály.

– Találkoztam nemrégiben Farkas Éva polgármesterrel, megbeszéltük a nyitott kérdéseket, s remélem sikerül folytatni azt az optimális, egymás megértésére és támogatására építő kapcsolatot, melyet a projekt kezdete óta megkaptunk a város részéről, illetve amit Makó városának eddig adtunk és adni fogunk. A képviselő-testületet pedig meghívtam egy januári gyárlátogatásra – fogalmazott Karkas Mihály gyárigazgató.