quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Vásárhely

Ha finom teát és fűszereket akar készíteni, így gyűjtse be a kerti növényeket!

2022. július 06.

Sipos Gazda tuti tippjei kezdőknek és haladónak.

Sipos József hódmezővásárhelyi növényorvos kertjében is pompáznak az illatos füvek és színes virágok, amelyek egy részét fűszerként és gyógyteaként használja fel. Itt az ideje begyűjteni ezeket a hasznos kis növényeket, amelyek betakarításához és tárolásához tanácsokat is ad olvasóinknak Sipos Gazda. Kiemeli: azonnali felhasználásra a tenyészidő alatt bármikor lehet szedni friss leveleket. A levágott növényeket, leveleket, virágokat óvatosan érdemes beletenni egy lapos fenekű kosárba vagy faládába. Fontos, hogy ne rakjuk zacskóba vagy zsákba, mert összetörnek, levet eresztenek, és úgy már nem érdemes eltenni őket.

Fűszer- és gyógynövények gyűjtése

Levelek

Reggel gyűjtsük őket, amikor a harmat már felszáradt. Csak rovarkártól mentes, ép, egészséges leveleket szedjünk. Akkor igazán gyengék, zamatosak, amikor a növény még fiatal, egészen a virágzásig. Ezután életműködései megváltoznak, energiája a szaporodásra összpontosul. Fiatalon szedjük a sóska, a paréj libatop, az angyalgyökér és minden salátanövény levelét. Az ilyesfajta levelek általában nem jól száríthatók; ha tartósítani szeretnénk, ételként lefagyasztva, vagy olajban, ecetben rakjuk el őket.

Illatos örökzöldeket, mint a rozmaring, zsálya, borsfű, kakukkfű, egész évben lehet gyűjteni, de virágzás előtt a legillatosabbak. Az új hajtásoknak alkalmat kell adni még a tél beállta előtt, hogy megerősödjenek. Magas növényeknek, mint az orvosi ziliz, csak a felső részeit takarítsuk be.

Egész növény

Az egész növényeket közvetlenül virágnyílás előtt gyűjtsük be. Ha csak a zöld részekre van szükségünk, az egynyári növényeket vágjuk vissza 8 cm-re a föld fölött; az évelőknek csak az egyharmadát vágjuk le.

Virágok

A virágokat legjobb délben, száraz időben gyűjteni. Közvetlenül virágzás előtt vagy nyíláskor szedjük őket, amikor a legszebbek. Óvatosan bánjunk velük, sérült, hervadt virágot ne gyűjtsünk, különösen, ha kandírozni akarjuk őket. Leszedés után nyitott tartályokban, lazán kiterítve szárítsuk a virágokat, mert könnyen zúzódnak, és levet eresztenek.

Hogyan tárolhatjuk a begyűjtött növényeket?

Hűtés, fagyasztás

A legtöbb zöld növény levágás után hamar elhervad, ha tehát a leszedett növényeket néhány napig frissen akarjuk tartani, tegyük őket levegőt tartalmazó, jól lezárható zacskóba vagy dobozba, hűtőben pár napig frissen maradnak. A mélyhűtés ugyancsak alkalmas módja az érzékeny konyhai füvek, az édeskömény, a vérfű, a turbolya, a petrezselyem, a bazsalikom vagy a metélőhagyma tartósításának. Ez az eljárással – lezárt zacskóban – megtarthatjuk a friss, fiatal levelek színét, illatát és legtöbb tápértékét.

Szárítás

Sok esetben ez a tartósítás legjobb módja, a sikeres szárítás azonban odafigyelést igényel. Minél hamarabb megkezdjük a levágott növények szárítását, annál inkább megőrizhetjük színüket, illatukat és hatóanyag-tartalmukat. A gyorsaság azonban korlátozott, hiszen a nedvességet fokozatosan kell kivonni a növényből. Nem jó megoldás a sütőben szárítás, mert így a víz túl gyorsan elpárolog, a hőre érzékeny anyagok lebomlanak, és az illóolajok is elvesznek.

Töröljük le a földet, homokot a növényekről, és ha csak nem szükséges, ne mossuk meg őket. A szárításhoz meleg, száraz, fénytől védett, szellős helyet válasszunk (régen ezt a célt szolgálta a gyógynövénypadlás), és muszlinra vagy papírra, esetleg szárítókeretre terítsük szét a növényeket. A zsályát, rozmaringot, zellert, lestyánt, kakukkfüvet száruknál összefogva, apró, laza csokrokban akasszuk fel, szárukkal felfelé. A folyamat végén a levelek papír szárazak és törékenyek legyenek, de ne annyira, hogy hozzájuk érve elporladjanak. Erős szagú növényeket, például a lestyánt helyezzük a többiektől távolabb, hogy száradás közben ne adják át az illatukat.

Szárított növények tárolása

Száradás után távolítsuk el a levelekről a szárakat. Tartsuk egyben őket, hogy minél tovább megőrizzék illatukat, erejüket, és csak akkor törjük meg őket, ha tárolóedényekbe kell beletennünk.

A leveleket légmentesen záródó, sötét üvegedényekben tároljuk, napfénytől, nedvességtől és portól távol. A műanyag vagy fémedények nem javasoltak, mert árthatnak a növények enzimjeinek. A tartályokat címkézzük fel, és írjuk rájuk a dátumot is. Ha az üvegen páralecsapódást látunk, az azt jelzi, hogy a levelek nem voltak jól megszárítva, ez esetben vegyük ki őket, és szárítsuk tovább. Időről időre ellenőrizzük a gyógyfüvek állapotát, ha nyirkosak, penészesek, vagy rovarkárt veszünk észre, dobjuk ki őket. A legtöbb gyógy- és fűszernövény egy év elteltével veszít minőségéből, ilyenkor cseréljük frissre őket – tanácsolja Sipos Gazda.

Forrás: Siposgazda.hu, fotó: Pixabay.com