Az éghajlatváltozás a ketchupunkat is elveheti

Dán tudósok azt jósolják, hogy az éghajlati válság miatt a ketchup készítéséhez használt paradicsom termése a következő tíz évben a felére csökkenhet.
Az Aarhusi Egyetem dán kutatóinak legrosszabb forgatókönyve szerint a ketchup készítéséhez használt piros, édes és lédús paradicsom termése 2050 és 2100 között a felére csökkenhet.
A paradicsomtermesztést befolyásolja majd az átlaghőmérséklet jelentős globális emelkedése olyan régiókban mint Olaszország, Kína és Kalifornia, amelyek együttesen a világ paradicsomtermelésének kétharmadát adják.
A dán kutatók előrejelzése szerint a feldolgozásra és többek között sűrítmény és ketchup előállítására használt paradicsom globális termésmennyisége a jelenlegi 14 millió tonnáról, kevesebb, mint 7 millió tonnára csökken évente.
A kutatók szerint Kína képes lesz fenntartani a mezőgazdaság ezen ágának jövedelmezőségét, míg Olaszországot és mindenekelőtt Kaliforniát érintik majd a legsúlyosabban a globális felmelegedés negatív hatásai.
Forrás: szinesvilag.blogstar.hu, fotó: Pixabay.com
Címkék:
blog