quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 19. szombat
  -  Emma
Vásárhely

Többszörös díjas, mesterdiplomás vásárhelyi mezőgazdasági karos a sajt világában – kistermelőként kamatoztatja tudását Szabina

2022. május 04.

Öt és fél éven át volt a vásárhelyi Mezőgazdasági Kar hallgatója, kiváló minősítéssel szerezte diplomáját, számos versenyen indult – és remek helyezéseket szerzett – Szilágyi Szabina, aki a kari tanulmányai alatt éppen egy pályázatnak köszönhetően fordult a szarvasmarhák felé, majd jött neki az ötlet, hogy sajtkészítéssel foglalkozzon – így jött létre idén áprilisban a Bociország Sajtműhely! Interjú!

Kistermelőként – a túró és a házi tej mellett – többféle sajtot készít, és fontos megjegyezni, hogy mindezt saját állattartásából végzi, „fedezi”. A fiatal lány élvezi, imádja a munkáját és tele van további tervekkel, sajtjai pedig máris közkedveltek -bár még csak pár hete indította vállalkozását kistermelőként Orosházán.

Promenad24: Tekintsük vissza a vásárhelyi Mezőgazdasági Karon eltöltött diákéveidre egy kicsit, számos pályázaton és versenyeken is indultál és igen előkelő helyen végeztél.

Szilágyi Szabina, egykori mezőgazdasági karos hallgató, orosházi kistermelő, a Bociország Sajtműhely tulajdonosa: A Mezgazdasági Karon mezőgazdasági agrármérnökként végeztem, kiváló diplomával, majd maradtam két évet még mesterszakon, és vidékfejlesztési agrármérnök szakin szereztem meg a mester oklevelet. Háromszor nyertem az UNKPN-n (Új Nemzeti Kiválósági Program, m.j. a szerk.) a pályázatommal, ami a szarvasmarhákról szólt. Én, amikor beadtam a jelentkezésemet a Mezőgazdasági Karra, úgy adtam be, mint aki szereti az állatokat és érdekli az állattenyésztés, de akkor még a sertések felé orientálódtam egészen az első UNKP pályázatig, amikor is a konzulensem, Mikóné Dr. Jónás Edit azt javasolta, hogy szarvasmarhákról végezzek kutatást és ezt nyújtsuk be a pályázaton és a szakdolgozatom témája is ez legyen. Ennek keretében a tejelő tehenészeteket vizsgáltam, a „Különböző fejési rendszerek összehasonlítása a tejminőség függvényében” lett a dolgozatom címe. 3 vásárhelyi tehenészetben jártam, ezzel aztán 3-szor nyertem UNKP pályázaton. Már ekkor megszerettem még inkább a szarvasmarhákat.

Prezentációs technikák versenyen is indultam, a helyi TDK-n (Tudományos-és Diákköri Konferencia, m.j. a szerk.), országosan 3. helyezést értem el aztán. Gaszdászversenyen csapatban Kaposváron pedig 3. helyezést szereztünk. Mesterszakon aztán a kendermagosokkal kapcsolatban folytattam kutatásokat- a helyi TDK-n első lettem vele – , úgyhogy itt volt egy kis szünet a bocikat illetően.

Promenad24: „Summa cum laude” diploma, szokták volt mondani, számos pályázat győztese, kiváló helyezések országos viszonylatban is, és éppen ezek a pályázatok hoztak közelebb a szarvasmarhákhoz, ez szuper, na de hogyan jutottál el odáig, hogy sajtokat készíts?

Szilágyi Szabina, orosházi kistermelő, Bociország Sajtműhely:

Az alapképzés 3 éve mellett egy félévet kellett – azaz pontosabban 3 hónapot – szakmai gyakorlatban tölteni. Én egy orosházi tehenészetben voltam, és ott aztán tényleg mindenbe beleláttam, testközelből tapasztaltam meg minden nap, hogyan zajlik az állattartás, a fejés, és a többi. Benne éltem, benne dolgoztam x hónapig, és akkor jött a gondolat a sajtkészítés felé, hogy egy sajtműhelyt szeretnék később majd.

Promenad24: Nemcsak hogy készíted a sajtokat, de magad neveled a teheneket is.

Szilágyi Szabina, orosházi kistermelő, Bociország Sajtműhely:

Igen. Szerettem volna a saját teheneimet már borjú koruktól felnevelni, most márciusban volt 3 éve, hogy az első üsző hozzám került. Aztán fokozatosan bővült az állomány, 9 borjú került hozzám. Most ott tartok, hogy 3-4-et tudok fejni, amiből készítem a termékeket.

Promenad24: Mesélj már kérlek arról, hogy akkor hogyan néz ki egy napod? És hogyan alakul a tej „élete” a tőgytől a sajtig, egyáltalán milyen idős korától lehet fejni az állatokat?

Szilágyi Szabina, orosházi kistermelő, Bociország Sajtműhely:

Gazda válogatja, mikortól lehet fejni, én annak a híve vagyok, hogy legalább a 2. évüket töltsék be, mire megellenek. Reggel megetetem, ellátom az állatokat, mindig a jószág az első, majd jön a fejés. A lefejt tejet egy erre kialakított helyiségben leszűröm, majd a sajtműhelybe kerül, ahol készítem a sajtokat. Délután megint etetés következik, az ekkor lefejt tejet a hűtőbe teszem.

A leszűrt tejet felforralom, majd ecetes technikával választom szét, így lesz az író és magának a sajtnak az alapanyaga. Formába kerül, préselem, és szinte azonnal fogyasztható ezután. Már langyosan is! Én szeretem langyosan is, nagyon finom. De hűtőbe teszem, kap egy kérget. Sokáig, két hétig is eltartható így, utána is jó, csak már szárad.

Promenad24: Ebből az egész folyamatban, munkakörben, mondhatjuk hivatásban mi az, vagy mik azok a tapasztalatok, megszerzett tudás, amit tudsz kamatoztatni még a vásárhelyi Mezőgazdasági Karról?

Szilágyi Szabina, orosházi kistermelő, Bociország Sajtműhely: Az állattartást mindenképp, a kisermelőséghez kapcsolódó informatikai tudást is a karról, nagy segítség az ott tanultak, magát a sajtkészítést már inkább saját tapasztalatból és szakemberektől kért tanácsok alapján végzem.

Promenad24: Visszatérve a sajtokra, van saját Facebook oldala is a Bociország Sajtműhelynek, itt a kínálatban én kilós kiszerelésenkénti árakat láttam. Egy kiló a minimum amit vásárolhatunk?

Szilágyi Szabina, orosházi kistermelő, Bociország Sajtműhely:

Nem, alapvetően 300 és 500 gramm közötti súlyúakat készítek, ezt lehetővé is teszi a forma, persze kilósat is. Így többfélét kóstolhat meg valaki.

Promenad24: Térjünk rá a konkrét kínálatra, és bár még csak pár hete tevékenykedsz kistermelőként, mik az eddigi tapasztalatok, mik a legközkedveltebbek?

Szilágyi Szabina, orosházi kistermelő, Bociország Sajtműhely: Nagyon szeretik a csípős paprikásat, ez Erős Pista szerű darált erős paprikából készül, de a natúrak is kelendőek. Emellett nyitott vagyok az egyéni elképzelésekre is, ha valaki például vöröshagymásat szeretne, vagy vöröshagymás-köményeset – csak egy példa – elkészítem azt is. Van lilahagymás, fokhagymás és köménymagos is a csípős paprikás, meg a házi tej és túró mellett.

Promenad24: jószágokat tartasz, ellátod őket, fejsz, majd a sajtot készíted. Hogy bírod mindezt egyedül? Azért ez nem kevés elfoglaltság…

A szülei segítenek az etetésben, édesanyám pedig a fejésnél áll ott mindig mellettem. A sajtműhely létrejöttében pedig mindvégig támogattak.

Promenad24: Hogyan lehet tőled vásárolni és mik a további terveid?

Szilágyi Szabina, orosházi kistermelő, Bociország Sajtműhely: Háznál lehet megvásárolni a Boci Sajtműhelyben, nagyobb mennyiség rendelése esetén kiszállítjuk. A sajtok tekintetében és az állománnyal kapcsolatban is vannak már most terveim, sajtoknál a füstöltet szeretném majd behozni a kínálatba, illetve az oltott sajtokat, amik megint másfélék, mint a mostaniak.

Szabina egyébként tényleg „nem tud ülni a fenekén”, megtudtuk, a kistermelés mellett megint tanul, a MATE gödöllői kampuszán, Gazdasági és Regionális Tudományok Doktori Iskolában.

A Bociország Sajtműhelyet a Facebookon is megtaláljuk, ahol további részletek, elérhetőség és árak is megtalálhatóak.