quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 25. kedd
  -  Géza
Térség

Vásárhelyi cukrász süteménye is bejutott a megye tortája verseny döntőjébe

2022. február 28.

Hagymás, pirospaprikás, sütőtökös vagy batátás lehet Csongrád-Csanád megye tortája, ilyen alkotások jutottak ugyanis be az első megye tortája verseny döntőjébe – írja a Délmagyar.

A zsűri elégedett volt a kilenc nevezett alkotással, mint mondták, bármelyik megállná a helyét az Ország Tortája versenyben is.

Megtartották a Csongrád-Csanád Megye Tortája verseny első fordulóját február 28-án, a Dóm Látogatóközpontban. Összesen kilenc tortával neveztek cukrászok erre a megmérettetésre, melyeket a szakmai és a társadalmi tagokból álló zsűri végigkóstolt. Az órákon át tartó értékelés végén derült csak ki, melyiket ki készítette, és az is, melyek azok az alkotások, amelyek a döntőbe kerültek.

Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, egyben a zsűri elnöke kiemelte, az országban még sehol nem rendeztek megye tortája versenyt, és gratulált a színvonalas munkákhoz, amelyekkel a cukrászok beneveztek.

– Bármelyik megállná a helyét az Ország Tortája versenyben is – fogalmazott. Általánosságban megemlítette: a versenyzők túl sok cukrot használtak a tortákhoz, illetve javasolta, hogy a savasságot jobban emeljék be az ízharmónia érdekében. Kiss Zoltán, a Magyar Cukrász Ipartestület alelnöke pedig arról beszélt, hogy örömmel látta, hozzá mertek nyúlni a cukrászok olyan ízekhez is, amelyeket a zsűri még nem kóstolt.

Láthatóan valóban értékelték a kreativitást, hiszen a döntős torták mindegyikét nagyon különleges alapanyagokból állították össze.

Az Aranyhomok nevű tortát Nóll-Uhrner Mónika, a Monka Meseboltja tulajdonosa készítette helyi kistermelők termékeiből. Van benne kisteleki homoktövis, zákányszéki fűszerpaprika és röszkei méz is, megjelenésében pedig a napsugaras Szegedet ábrázolja.

A Csanád Vezér Csemegéjét a Virág Cukrászda képviseletében Gyuris László készítette ásotthalmi batátából, szentesi meggyből, valamint tökmag, mogyoró és sütőtök felhasználásával.

A Homoki Kabakos a hódmezővásárhelyi Szőke Cukrászda, Horváth Vivien alkotása, alapját pedig egy sütőtökös piskóta adja.

A negyedik döntős pedig a makói Papp Cukrászda tortája lett, amiben a leghangsúlyosabb összetevő a hagymalekvár.

A négy tortát az alkotók néhány hét múlva élőben készítik el a zsűri előtt. Ez lesz a döntő, melyen kiderül, melyik lesz Csongrád-Csanád megye tortája.

Forrás, további fotók: delmagyar.hu