Javában tart a téli vadetetés – jó kondícióban vannak a vadak

Már javában tart a vadak téli etetése – tudtuk meg Soós László tájegységi fővadásztól.
A szakember elmondta, a vadállomány rendszeres téli etetése általában október közepétől március végéig, a fagyok megszűnéséig tart.
Mivel megnőtt a fagyos napok száma, egyfajta energia utánpótlást kell a vadak számára biztosítanunk. Ilyenkor előtérbe kerülnek a szálas és energiadús takarmányok, például a különféle magvak, a kukorica, a szilázs vagy a napraforgó. De természetesen a szükséges vitamin- és ásványi anyag utánpótlást is biztosítjuk, amit nyalósó formájában helyezünk ki a vadállomány részére
– fogalmazott a fővadász, aki hozzátette: nagy hangsúlyt fektetnek a rendszerességre és a takarmány minőségére is.
Soós László hangsúlyozta, a vadásztársaságok által művelt vadföldek egészen a tavaszi időszakig biztosítanak búvóhelyet és táplálékot a vadászható vadállomány, valamint a védett állatok számára egyaránt.
Mint mondta, tájegységünkben dám- és gímszarvasok, vaddisznók, őzek és apróbb vadak, mint például fácánok és mezei nyulak is megtalálhatók.
A tájegységi fővadász úgy fogalmazott, mivel az idei tél még nem volt olyan kemény, elmondható, hogy jó kondícióban van a vadállomány, ami természetesen a vadgazdák munkájának is köszönhető.
Kiemelt kép: pxhere.com/illusztráció