Kőkemény húsgombóc, „téglaporos” leves, nincs elég szárnyas, hal és „normális” zöldség a Kovács-Küry időseinek étkeztetésében

Elégedetlenek a szolgáltatóváltás óta az étellel az idősek – osztotta meg lapunkkal egy érintett. Nem ehhez voltak szokva a bent élő ellátottak, miközben ugyanannyit fizetnek az étkezésért, mint 2022. január 1-je előtt. Operatőr, fotós kollégánkkal, Szabó Istvánnal beszélgettünk.
Ugyanannyit kell fizetniük a Kovács-Küry Időskorúak Otthonában a bent élőknek, csakhogy ezért jóval kevesebb és rosszabb minőségű ételt tesznek eléjük az asztalra: gyümölcsöt nagyritkán látnak, a hal és a szárnyas hús szinte mintha nem is létezne, és kis túlzással majdnem egy fűrész kellett ahhoz, hogy a paradicsomos húsgombócot elvágják – mondjuk a kőkemény rizs biztosan nem segített ebben – számolt be portálunknak egy bentlakó.

A 79 éves Szabó István 2020. augusztusától él bent az idősotthonban, és beszélgetésünket azzal kezdte, tudja, tisztában van vele mindenki, hogy az otthoni ízek vagy az éttermi színvonal nem elvárható itt bent. Ő maga sem várta el soha, de ez év január 3-a előtt mindig bőséges és nagyon sokszor majdnem éttermi színvonalú, ízletes ételt kaptak. Voltak kivételek persze, amely kevésbé ízlett, de alapvetően minőségben és mennyiségben is mindig elégedett volt.
Most azonban elmondása szerint kevés is, ízetlen is, silány is az étel, amit bent kapnak. Pista bácsi „téglaporos” levesről is beszélt, mert annyira silány és kevés a fűszerpaprika a levesben, a zöldség meg konzervzöldség, hogy a levesnek semmi íze nincs. A hal és a szárnyas mintha megszűnt volna létezni, azelőtt rendszeresen fogyasztottak ilyen húsokat is, ehelyett most kaptak például paradicsomos húsgombócot, aminek ő maga többször nekiveselkedett, hogy a fövetlen rizses gombócot mintegy „szétfűrészelje”.

Gyümölcsöt is rendkívül ritkán kapnak, azelőtt mindig volt banán, narancs, mandarin, kivi az asztalon, most a napokban kaptak egy darab almát.
Pista bácsi még elmondta, úgy tudja, a mostani városvezetés egy sokkal olcsóbb szerződést kötött ezzel az új céggel, és nem érti, miért jó az a jelenlegi politikai vezetőknek, hogy az idősek étkezésén ily’ módon „spórolnak”…

Bár az ízlés különböző, érdemes lenne egyszer megnézni, hogy amikor bekerül az ebéd, mennyi volt a nagy fazekakban, majd mennyi moslék lett utána, ugyanis sokkal több most a meghagyott étel, mint korábban – ez is egy minősítés – vélekedett a 79 éves egykori operatőr, aki egyébként az MTV Szegedi Körzeti Stúdiójának, az ATV-nek és a Szeged Tv-nek is dolgozott operatőrként.

Kiemelte, itt bent az otthonban egy nap nagyon hosszú, a közös étkezések gyakran az egyetlen elfoglaltságot jelentik az időseknek. Sokan hozatnak be ételt a szeretteikkel, vagy a büfében vásárolnak pluszban, hogy a kevés ételt kompenzálják, és finomat ehessenek, de van, aki ezt nem tudja megtenni, hiszen egy átlag menü ára 1500 forint.

„Nem akarok a politikába belemenni, de többször is aláhúzom, nem volna szabad, hogy rákényszerüljenek idős – gyakran kisnyugdíjas – ellátottak arra, hogy a napi 3-szori étkezések mellett plusz pénzért ételt vegyenek maguknak.”
– vont mérleget Szabó István.

Fotó: Szabó István