Felfüggesztették az egyik vásárhelyi közétkeztetési konyha működését!

Élelmiszer forgalmazására, tárolására alkalmatlan körülményeket találtak az ellenőrök, pedig Márki-Zay és az új közétkeztetési cég felújításokat ígért.
Penészes, beázó főzőkonyha, nem megfelelő szellőzés, hibáktól hemzsegő padozat és oldalfalak – a Promenad24 információi szerint többek között ilyen indokok miatt döntött úgy az élelmiszerlánc-felügyeleti hatósági jogkört ellátó járási hivatal, hogy január 12-i hatállyal megtiltja a Serháztér u. 6. szám alatti vásárhelyi közétkeztetési konyha működését.
Úgy tudjuk, az ellenőrök súlyos higiéniai problémák sorát tárták fel a helyszíni szemle során a Prizma Food Kft. által üzemeltetett egységben. Azt tapasztalták például, hogy a konyhában penészedés figyelhető meg, a szellőzőrendszer nem üzemel megfelelően, a főzőtér mennyezete beázik (értesüléseink szerint a helyszíni szemle során is folyt a víz a mennyezetből), illetve padozati hibákra és oldalfali csempehibákra lettek figyelmesek. Az élelmiszer-higiéniai és -biztonsági előírások megsértése kapcsán indított eljárásban – forrásaink szerint – azt is rögzítették, hogy a főzőkonyha mennyezetéből folyó víz, valamint a penészképződés veszélyezteti az élelmiszer-biztonságot, ezáltal az emberek egészségét is. Ezért kellett a bezárásról dönteni.
A hatósági határozat értelmében a vállalkozás nem használhatja az érintett főzőkonyhát, amíg meg nem szünteti a bezárást indokló jogsértéseket, mulasztásokat, hiányosságokat. A döntés tehát január 12-ével érvénybe lépett, a konyhát mindaddig zárva kell tartani, míg a cég meg nem szünteti a beázást okozó hibát, el nem távolítja a penészt, nem biztosítja a megfelelő szellőzést, ki nem javítja a padozati és az oldalfali hibákat, s mindezt újabb hatósági helyszíni ellenőrzésen nem igazolja.
Úgy tudjuk egyébként, hogy az érintett konyhán naponta mintegy 1500 adag ételt készített a társaság – a jelek szerint nem megfelelő körülmények között. A Promenad24 természetesen megkeresi a Prizma Food Kft.-t és a megyei kormányhivatalt is az ügyben, s amint válaszolnak kérdéseinkre, tájékoztatjuk olvasóinkat.
A Serháztéri konyha bezárása azért is érdekes, mert Márki-Zay Péter polgármester egyik legerősebb érve a közétkeztetés kiszervezése mellett éppen az volt, hogy az újonnan Vásárhelyre hozott Pest megyei cég felújításokat végez az általa használt konyhákon. Nagyon úgy tűnik, hogy miközben az ételek mennyisége és minősége kapcsán is rengeteg a panasz, a felújításoknak se híre, se hamva…
Illusztráció: Pixabay.com