quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Vásárhely

Vásárhelyi húsboltos: a töltött káposzta a dagadóból a legjobb

2021. december 23.

Nincs karácsony töltött káposzta nélkül, és éppen bizonyára ezekben a napokban rohangál mindenki a henteshez, hogy beszerezze hozzá a húst. Ács Imre, a Vásárhelyi Hús Kft. tulajdonosa ad néhány tippet, milyen fajta húst válasszunk és mellé még mit tehetünk bele, hogy egy nagyon tartalmas és isteni ünnepi étket kapjunk.

„Dagadóból elkészítve a legjobb a töltött káposzta, véleményem és tapasztalataim szerint. Nálunk is ezt keresik nagy tételben karácsony előtt ehhez az ételhez. A dagadó nem túlságosan zsíros, de kellőképpen az, ettől a töltelék nagyon jó szaftos lesz, és a főzőlé is tartalmasabb. A legjobb választás, de lehet persze combból vagy lapockából darált hússal is dolgozni, de mivel ezek szárazabbak, érdemes zsírszalonnát daráltatnunk bele, úgy 20 százalék arányban” – javasolta az üzemmérnök, aki maga is imádja a töltött káposztát enni is és főzni is.

Bár a töltött káposzta alapvetően egységes ízvilágú, azért az „ahány ház, annyi szokás” elve ennél az ünnepi ételnél is megvan. Van, aki a töltelékbe rizst is tesz, van, aki semmit, és van, aki gerslit (árpagyöngyöt) – tudtuk meg. „Én a gerslit szeretem a legjobban, tápéi „gyerek” vagyok, nálunk a faluban ez volt a szokás és édesanyám is mindig gerslivel készítette a töltött káposztát. Ez nagyobbra megduzzad főzés közben sokkal, mint a rizs, de az íze egészen különleges.”

fotó Facebook

Az, hogy mi egyéb kerül bele a töltelékbe, teljesen egyéni ízlés kérdése . tette hozzá a húsboltvezető. Mehet bele fokhagyma, vöröshagyma, őrölt kömény, de van aki szegfűborsot is tesz bele.

A káposztalevelekkel kapcsolatban arra figyeljünk, hogy vékony hasábokat válasszunk, és ha nagyobb ere vannak benne, azt vagdossuk le – hívta fel a figyelmet Ács Imre.

Füstölten a legtutibb!

Bár ettől nehezebb lesz az étel, a különféle füstölt húsok megbolondítják a szármát. Füstölt száraz kolbász, füstölt csülök és tarja, nyúlja. Ezeket egyszerre készítsük fel a lábasba a többi hozzávalóval – javasolta az üzemmérnök.

Áldott békés és töltött káposztában dúskáló karácsonyt kívánunk!