quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 25. kedd
  -  Géza
Blog

3+1 bogyós gyümölcs, ami csodás hatással van a testre és az egészségre

2021. augusztus 28.

Sokszor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az egészségmegőrzés egyik legfontosabb feltétele a tudatos, változatos, a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat biztosító élelmiszerekből álló étrend.

Pedig a szív és a sejtek egészségét az antioxidánsokban gazdag bogyós gyümölcsök is támogatják, olyannyira, hogy még rákmegelőző hatással is bírnak, ezért érdemes gyakran fogyasztani őket.

Sok diétázó ilyenkor csak csóválja a fejét, hogy ők bizony nem esznek gyümölcsöt, pedig ez az egyik legnagyobb tévhit, hogy az hizlal. A gyümölcsök ugyanis alacsony glikémiás indexűek, így diétázók mellett cukorbetegek is bátran fogyaszthatják őket, persze oda kell kell figyelni arra, hogy mikor és mennyit eszünk.

Továbbá az sem mellékes, hogy segítenek a krónikus betegségek megelőzésében, a gyulladások csökkentésében, ráadásul ehhez nem is kell a mostanság felkapott egzotikus superfoodokat vásárolni, hiszen számos hazai bogyós is igazi vitaminbomba.

Fekete áfonya

A fekete áfonya remek C- és K-vitamin-forrás, melynek révén védi a szív egészségét. Anyagcsere-serkentő és gyulladáscsökkentő hatású mangánt is tartalmaz, illetve rostokat, valamint antioxidáns polifenolokat, a sötét színért felelős antocianineket, melyek sejtvédő hatásuk által a rák és a szívbetegségek megelőzésében is hasznosak lehetnek.

Utóbbihoz járul hozzá, hogy csökkenti az LDL-koleszterin szintjét, javítja az artériák működését, így a szívroham kockázata is alacsonyabb lehet. Bioaktív vegyületei javíthatják az inzulinérzékenységet, így jelentősen csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség rizikóját. Emellett a szellemi egészség megőrzéséhez is hozzájárul a tanulmányok alapján.

Szeder

A szeder élelmi rostokat, C- és K-vitamint, káliumot, mangánt tartalmaz, továbbá antioxidáns polifenolokat, flavonoidokat, antocianinokat. Egy tanulmány a szederben található antocianinról kimutatta, hogy véd a szív- és érrendszeri betegségtől, hatását a benne levő vitaminok és ásványi anyagok is erősítik.

Antioxidáns hatása révén a rák megelőzésében is segítség lehet a szederből készült kivonat egy, a Nutrition & Cancer Journal által közzétett tanulmány szerint. Polifenol- és mangántartalma révén a kognitív funkciókat is javíthatja, így a szellemi frissesség megőrzéséhez is hozzájárulhat. A gyümölcs továbbá gyulladáscsökkentő hatással bír, és a száj egészségének megőrzésében, a fogproblémák és szájüregi fertőzések tüneteinek enyhítésében is hasznos.

Fekete ribizli

A fekete ribizli tele van vitaminnal, többek között A-, B1-, B5-, B6-, E- és a narancsnál négyszer több C-vitamint, valamint polifenolokat, antociánokat, továbbá magja gamma-linolénsavat tartalmaz, utóbbi többek között a sejtek egészségét védi, a bőr öregedését gátolja, de a női ciklusban fontos szerepet kapó prosztaglandin hormonok termelésében is részt vesz.

A levelektől a gyümölcsön át a magig számos részét felhasználják. A fekete ribizli gyulladáscsökkentő hatása mellett segíthet az immunrendszer erősítésében, az erek, a szem, a bélrendszer és a vese egészségének megőrzésében, de a cukorbetegség kockázatának csökkentésében is.

Ribizli

A piros ribizli ugyancsak remek bogyós gyümölcs, melynek a fentiekhez hasonlóan nagyon alacsony a glikémiás indexe, a benne levő szénhidrát lassan szívódik fel, így cukorbetegek és diétázók számára is jó választás a vitaminpótlásra. Magas a C-vitamin-tartalma, mellyel segíthet kivédeni a megbetegedéseket, fertőzéseket, az antioxidáns hatású vegyület a rák megelőzésében is szerepet kaphat.

Mangánt, rezet, vasat is tartalmaz, vérszegénység esetén is érdemes sokat fogyasztani belőle. K-vitamin-tartalma révén támogatja a szív munkáját, valamint segíti a kalcium felszívódását, így a csontok erősségéhez is hozzájárul. Rostban gazdag, mely az egészséges bélműködést és az alacsony LDL-koleszterinszintet is biztosítja.

Forrás: mozogj.blogstar.hu/Femina.hu, fotó: Pixabay.com

Címkék: