Erdélyi lekvár és olasz szarvasgombapép: megnéztük Vásárhely első gasztroüzletét

Erdélyi feketeáfonya-szörp, gyergyói gyógyteakeverék, olasz szarvasgombás articsókakrém és citromfűvel ízesített fehércsokoládé – izgalmas ízekkel teli palackok, üvegek és tasakok sorakoznak a hódmezővásárhelyi Zrínyi utca egyik újonnan nyílt üzletében.
A Borsika Udvart elsőre nem könnyű megtalálni, mindazonáltal érdemes felkeresnie a nagyáruházak tömegtermékeitől megcsömörlött gasztrokalandoroknak.
Hagyományos és formabontó kézművesremekeket, egyúttal megragadó családtörténeteket találni itt a régi stelázsikon.
Gellény Kriszta, az üzlet tulajdonosa kísért körbe köztük.
Gellény Kriszta, a Borsika Udvar megálmodója.
Székelyföldi kalandozások
Kriszta a kászoni havasok juhos esztenáján tanulja, hogyan készül a juhsajt.
Mindenekelőtt adja magát a kérdés: miért nyit valaki gasztroboltot Hódmezővásárhelyen? Az ötlet Kriszta székelyföldi kutatómunkája során született meg.
Doktorandusz hallgatóként lehetősége nyílt megismerni Székelyföld hagyományos ízeit, tradicionális technikáit és receptjeit, a régió házi manufaktúráinak minden tekintetben kifogástalan, prémium minőségű termékeit. A kutató munkáról rendre haza is hozott ezt-azt – egy üveg lekvárt, mézet a családtagoknak, barátoknak – melyek egytől-egyig jó étvággyal fogytak.
Később már komplett rendelésekkel tért vissza a határon túlra: ekkor jött a felismerés, a Magyarországon élő emberek körében is van piaca a székely famíliák portékáinak.
Az egyik székely asszony a vörösáfonyát a gyergyói havasokban gyűjti, majd a falu mellett, saját kézműves műhelyében főzi.
Beszélgetésünk során kiderül, hogy Kriszta gyakran találkozik olyan véleménnyel, mely szerint előbb-utóbb, kénytelen lesz lefaragni a minőségből, olcsóbb, kevésbé jó termékekkel felhígítani az árukészletét.
Szarvasgombás pép egy olasz szarvasgombász által alapított családi manufaktúrából.
Szavai szerint mindezt másként látja: tudja, reméli (és ezt bizonyítani is akarja), hogy igenis van igény – még a kisebb pénztárcájú emberek körében is – a nívóra, a minden mással összehasonlíthatatlan minőségi, természetes ízekre és egészséges ételekre. Elmondta azt is, a színvonalból sem tervez leadni, ezzel ugyanis az alapgondolat lenne semmisé, az egész üzlet léte válna értelmetlenné.
Történetek a címkék mögött
Zamatos áfonya és málna lekvár egyenesen a gyergyói hegyekből. A málnalekvár az idei Kárpátaljai lekvárfőző fesztiválon kategóriájában több mint 400 lekvár közül ezüstérmes lett.
Megvizsgálva a Borsika Udvar polcain sorakozó dobozok és üvegcsék címkéit körülbelül féltucat névvel, márkával találkozhatunk. Családnevekkel, melyek mögött izgalmas családi történetek rejtőznek.
A teacsomagok közt sétálva például megtudtuk, azok egy szentábrahámi családi vállalkozást dicsérnek. Egy, a nagyvárosból vidékre költözött asszony alapította a családi vállalkozást az egykori malom és kúria 1 hektáros kertjében. Emese két nagykorú fiával vegyszerek nélkül dolgozik: magot vetnek, gyomot ritkítanak, a gyógynövényeket vágják, szedik, szárítják, tisztítják és csomagolják. Kis vállalkozásukból lassan ugyan, de azért apránként sikerül felújítani és karban tartani egy 300 éves nemesi kúriát. Nincsenek vegyszerek és gépek – ettől igazán egyedi és különleges minden, ami kikerül innen.
Kriszta a szentábrahámi egykori nemesi kúria gyógynövényes kertjében ismerkedik a család termékeivel.
A “SzentÁbrahámi” gyógynövényes termékek a Kárpát-medence legmagasabb minőségű luxus-kivitelezésű kézműves teái és fűszerei. Az életerőt és egészséget árasztó portékák Székelyföldről, egy igazi székely család munkájából, az élet és a természet iránt érzett tiszteletéből és hálájából erednek.
A kézműves csokoládék története is egy ízig-vérig erdélyi tanmese: egy fiatal fiú – szülei jóindulatú ellenzése ellenére – kiutazott néhány évre Angliába, hogy ott pénzt keressen, egyúttal eltanulja a csokoládékészítéshez szükséges ismereteket.
Kézműves csokoládé Gyergyócsomafalváról.
Az Egyesült Királyság műhelyei mellett idővel Franciaország néhány mesterét is felkereste, majd Budapesten, a szakma talán legnevesebb mesterétől, Haraszti Andortól tanult. Mindezek után visszatért szülőföldjére, hogy ott kamatoztassa a megszerzett szakértelmet.
A külföldön látott recepteket átdolgozta helyi adottságai és lehetőségei szerint, így született meg például – a fent is említett – citromfüves fehércsokoládé gondolata.
Gyógynövényes és gyümölcsös kézműves csokoládék a Borsika Udvarban.
Bolti útikalauzunktól mindezeken felül az ételkülönlegességek fogyasztásáról is megtudtunk egy-két dolgot; hogy mást ne mondjunk édességeiket például egy jó szivarhoz és borhoz ajánlják az avatott gourmet-k.
Mint mondta, maga is kipróbálta és használja szinte minden terméküket. A közösségi oldalán rendszeresen oszt meg felhasználásukra vonatkozó ötleteket, konyhatrükköket.
Szarvasgombás rigatoni tészta a tulajdonos konyhájából.
Asztalos munkák
Felújított antik és paraszt bútorok, egyedi lakberendezési tárgyak is várják a vásárlókat.
Végezetül, fontos megemlítenünk, a Borsika Udvar nem csak gasztrobolt, de egyben lakberendezési üzlet is.
Az itt látható gyönyörű, múlt század eleji hattyúlábas fotelek, antik tükrök és ülőgarnitúrák, a régi paraszti házakat idéző asztalok, szekrények és hokedlik egytől-egyig eladók.
Régi karospad felújítása
Külön érdekesség, hogy a bútorokat és egyéb lakberendezési tárgyakat Kriszta és vőlegénye, Gábor újítja fel. Régóta közös szenvedélyük és hobbijuk a dekoratív, egyedi tárgyak, régiségek gyűjtése, valamint a bútorok felújítása. Főleg maguk kísérleteztek, később egy asztalosmester mellett sajátították el a szakma fortélyait, így a kárpitozáson kívül minden felújítást maguk végeznek.
(Ha személyesen is megnézné a Borsika Udvart, a városi mentőállomástól két kőhajításnyira futó kis zsákutca végén keresse. Az üzlet internetes oldalát ITT találja)