Eltűnhetnek az ehetetlen virslik a magyar boltok polcairól

Eltűnhetnek az ehetetlen virslifélék a hazai boltok polcairól – írja a Magyar Idők. A lap szerint az élelmiszerkönyv a jövőben pontosabban és szigorúbban szabályozza majd a különböző húsipari termékek zsír-fehérje arányait illetve só- és hústartalmát; utóbbit a virslik és párizsik esetében például 51 százalékra emeli.
Mindemellett egy régi kiskaput is bezár az új rendelkezés: a hústartalomba ugyanis a jövőben nem számíthatják bele az úgynevezett mechanikailag lefejtett húst, azaz a csontokról lefejtett cafatokat, zsírt, inakat, illetve az ízületi folyadékot, a gerinc- és csontvelőt, egyszersmind a húsipari hulladékot.
Menczel Lászlóné, a Vágóállat- és Hús- Szakmaközi Szervezet és Terméktanács főtitkára szerint a szigorítás egyértelműen a jobb minőséget igyekszik garantálni. Szavai szerint a legális húsipar eddig is igyekezett minél magasabb színvonalon teljesíteni, mostantól azonban ez minden piaci szereplővel szemben elvárás lesz.
Véleménye szerint a módosításnak köszönhetően tovább nőhet a különbség az import és a hazai áru minősége közt, a szabályozás ugyanis a külföldről érkező termékre nem vonatkozik.