Komoly munkaerőhiánnyal küzdenek a balatoni vendéglátósok

A napokban szinte a teljes magyar médiát bejárta: egy SMS-ben köszönt el a munkaadójától egy balatoni étterem komplett konyhai személyzete. Bepácoltak ötven kiló húst, majd közölték, hogy Ausztriába mentek.
A történet kissé szokatlan, a jelenség azonban, tudniillik egyre több szakképzett szakács és pincér hagyja ott a magyar tengert a jobb, magasabb nyugati bérekért, igenis létező.
A Somogy megyei SONLINE.hu beszámolója szerint több szállodás és éttermes is egyetért abban, hogy még egyetlen szezonban sem jelentett ekkora gondot a megfelelő munkaerő biztosítása.
A VS.hu helyszíni körképe szerint a vendéglátósok jobb híján diákokat és román vendégmunkásokat alkalmaznak. A parton maradt veteránok jó szerivel pár napos gyorstalpaló „tanfolyamokon” kénytelenek betanítani az alkalmi alkalmazottakat.
Hoffmann Henrik, a Balatoni Regionális TDM Szövetség elnöke szerint Ausztriával nem lehet felvenni a versenyt. A szomszéd országban havonta átlagosan 1500 eurót lehet keresni a vendéglátásban, míg Magyarországon borravalóval együtt is ennek az összegnek nagyjából a felét.
Vendég van, vendéglátós alig. Illusztráció. (Forrás:MTI/Varga György)
A portál szerint azonban nem csak képzett szakemberekből van hiány. Szaktudást nem igénylő munkakörökbe is nehezen találnak embert. A szállodások közül többen nettó 100 ezer forintért sem találnak takarítónőt, mosogatót, vagy épp szobaasszonyt.
Mosogatni is jönnének a parttól távolabb, húsz kilométerre lévő falvakból az asszonyok, de nem tudom megígérni nekik, hogy este hétkor bezárunk és hazamehetnek, 11-kor meg már nincs busz, amire felülhetnének – nyilatkozta az oldalnak az egyik négycsillagos Balaton-parti szálloda vezetője.
Semsei Sándor, a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület elnöke szerint csak áremeléssel lehetne növelni a szakképzettek fizetését, és így itthon tartani őket. Ezt azonban körülbelül tíz év múlva hozna csak látható eredményt
A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdek-képviselete Szövetségének vezetői ezzel szemben még ebben az évben kidolgoznak egy akciótervet arra, hogy itthon tartsák a szakembereket.