Vitaminokban gazdag délután a Varga Tamásban

A mínuszok és a havazás sem tántoríthatta el azokat a szülőket és gyerekeket, akik részt akartak venni egy családias, jó hangulatú délutáni programon. A Menő Menza a Varga Tamás Iskolában című pályázat keretében, Recept-csere program megvalósítására került sor, ahol zöldségekből és gyümölcsökből készítettek ízletes és egészséges italokat.
Fodor Adél pedagógus, a Menő Menza pályázat egyik szervezője elmondta, a mostani programmal a céljuk a szemléletformálás, úgy, hogy az ötleteiket is átadják egymásnak. „Mivel benne vagyunk a téli időszakban, úgy gondoltuk, hogy gyümölcs és zöldségturmixokat készítünk.” Csak természetes anyagokat tettek az italokba, édesítőnek gyümölcslevet és mézet használtak, hiszen arra törekedtek, hogy cukorra egyáltalán ne legyen szükség.

Fodor Adél
Bár sok gyerek szereti a különböző gyümölcsöket és az iskolában rendszeresen kapnak is, azt kifejezetten unják már, hogy magába egyék meg őket. Turmixként ugyan annyi vitamint tudnak a szervezetükbe juttatni, egy sokkal változatosabb formában.
Mint megtudtuk, a szülőket már jóval korábban kiértesítették a kezdeményezésről, így előre tudtak készülni. Alapanyagot és eszközöket biztosítottak az iskolában, a szülők pedig vihettek magukkal recepteket. Volt olyan anyuka is, aki már reggel több receptet is beküldött és leírta melléjük, hogy melyik turmix milyen betegségeket előz meg. Az érdeklődés tehát nagy volt, Fodor Adél pedig elárulta, szeretnének ebből a kezdeményezésből egy hagyományt csinálni, ahol mindig az aktuális évszakhoz igazodnak.
Kun Judit dietetikus is részt vett az eseményen. A szakember elmondta, a szervezet számára a vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek, de a rosttartalom is egy fontos tényező. Éppen ezért, érdemes minden étkezéshez valamilyen zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasztani, a szezonnak megfelelően. A téli időszakban csak néhány példát említve a sütőtök, a cékla, a savanyú káposzta is rendelkezésre áll, igen széles a paletta.

Kun Judit
Hozzátette, az iskolában nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges életmódra és úgy látja, hogy van előrelépés. A Menő Menza programról elmondta, 2017 decemberében indult és egy 14 hónapos pályázatról van szó.
Oláhné Kincses Ildikó iskolavédőnő szintén részt vett az eseményen, aki nem csak elkészítette az ízletes turmixokat, hanem a vitaminokról és azok hatásairól is mesélt a fiataloknak. „A mai nap zöldség és gyümölcs turmixokat készítünk. Úgy gondoltuk, hogy ez egy jó alkalom arra, hogy a szülőkkel találkozzunk és közösen dolgozzunk.”

Oláhné Kincses Ildikó
Kifejtette, az iskolában felméréseket is végeznek, hogy nyomon tudják követni a gyerekek egészségi állapotát, ahol pedig problémát észlelnek, ott tesznek is a fiatalokért. Az egészséges táplálkozás mellett a mozgás fontosságát is hangsúlyozta a szakember. Mint megtudtuk, a Menő Menza program keretében sportnapot is fognak tartani a későbbiekben.

Bodzsárné Oláh Gabriella
Bodzsárné Oláh Gabriella anyuka elmondta, a családjával arra törekednek, hogy mindennap egyenek gyümölcsöt és zöldséget, amit szerencsére az iskolában is rendszeresen kapnak a gyerekek. Jó az, ha már fiatalon megszokják, hogy ne csak a csokit egyék, ha valami finomságra vágynak. Hozzátette, jónak tartja a Recept-csere programot, hiszen a közösséget is összekovácsolja, emellett megoszthatják egymással a receptjeiket és a tapasztalataikat, tudják a repertoárt bővíteni.