Minden háztartás hétköznapi csodaszere: az uborka

Minden háztartásban akad, de a kígyóuborka nem csak a szendvicsbe jó. Számos pozitív hatása van. Mutatjuk is, mik ezek.
Segíti az emésztést
Mivel az uborka rostokban gazdag, ezért a vastag- és végbéldaganatok kockázatát is csökkenti, ráadásul ez a csodaszer oldható és oldhatatlan rostokat is tartalmaz, ami a megfelelő táplálkozáshoz kell. Fontos azonban megjegyezni, hogy önmagában az uborka nem elég a gazdag étrendhez, a teljes kiőrlésű gabonák és a hüvelyesek is kellenek.
Tele van vízzel
Mivel az uborka 95 százaléka víz, így nemcsak frissítő egy meleg nyári napon, hanem nagyon jó hidratáló is. Az ételek mellett akár az italokba is bele lehet csempészni egy kis uborkát, mondjuk egy kellemes citromos limonádéba pár szelet tökéletes kiegészítő tud lenni.
Segít a vércukorszint helyreállításában
Az uborka fogyasztás során nem vált ki gyors vércukorszint-emelkedést, ami a cukoranyagcsere-zavarban küzdők szempontjából egy szuperjó dolog, ráadásul a már említett rostok is segítenek a vércukorszint szabályozásában.
Csontok erősítése
Érdemes tudni, hogy 100 gramm uborkában a napi ajánlott K-vitamin 20 százaléka megtalálható. Ez a vitamin pedig fontos szerepet játszik a véralvadásban és a csontok felépítésében. Talán magyarázni sem kell, hogy ezek milyen jelentős szempontok az egészséges élethez.
Gyulladáscsökkentés
A legtöbben talán ezt tudják is az uborkáról. Ahogy már nemrégiben írtunk róla, ez a zöldség például a napégés kezelésére is jó, ugyanis gyulladáscsökkentő és nyugtató, frissítő hatása van. Mindemellett sok antioxidáns található benne, amik lassítják a sejtöregedést is.
Forrás: mozogj.blogstar.hu, fotó: Pixabay.com
Címkék:
blog