quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Vásárhely24.com archívum

Sajtkóstolásból is meg lehet élni

2019. július 24.

„Elégedett vagyok a hallgatókkal. Nagyon jó volt látni, ahogy a felvételt nyert hallgatók, 25 külön egyéniség 25 külön véleménnyel hogyan forrt össze és hogyan alakult ki érett nézetük a sajtokról és a sajtkészítésről” –  mondta Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének alelnöke.

Az okleveles bírák ezentúl részt vesznek az MSE által szervezett bírálatokon, illetve a gasztronómiai élet szereplői számára nyújthatnak sajt-szakmai kérdésekben segítséget. A képzésnek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara dunaharaszti létesítménye adott helyet.

„Nagyon örültünk, hogy egy ilyen jó ötletet támogathattunk, hisz Magyarországon egyre több és egyre jobb minőségű kistermelői sajtelőállítás zajlik, ami azt jelenti, hogy elképesztő finom sajtokkal találkozhattunk a rendezvényen.”

„Hazánkban jelenleg mintegy 100 magyar kisüzem készít kiváló minőségű sajtokat, de a termékek nagy része csak a helyi piacokra jut el. A magyar séfek és gasztronómiai szakemberek kínálatukat még mindig főleg külföldi sajtokra alapozzák. A hazai sajtkészítők azt remélik, hogy az objektív sajtbírálatok eredményeként változhat a helyzet” –  közölte Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

„Minél több sajtversenyt kell Magyarországon rendezni ahhoz, hogy minél szélesebb körben megismerhetővé váljon, és ezeknek a sajtversenyeknek a presztízséhez kellenek a független bírálók” – magyarázta Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

A magyar sajtkultúra felfuttatásához elengedhetetlen a sajttal kapcsolatos ismeretek bővítése. A statisztikák szerint a magyar fogyasztók alig esznek sajtot és főleg trappistát vagy trappista jellegű import készítményt vásárolnak, elsősorban hipermarketekben.

„A magyarországi sajtfogyasztás egy főre vetítve nagyjából 7 kiló évente. Ennek a felét a félkemény sajtok teszik ki. Egy magyar naponta 1 deka sajtot eszik meg, a világon viszont vannak olyan országok, ahol ötször-hatszor ennyi sajt is elfogy. Azt gondolom, hogy van kifutási pályánk” – vélekedett Istvánfalvi Miklós.

A sajtbíráló képzés résztvevői külföldi és magyar előadók segítségével megismerkedtek a sajtkészítés történetével, a különböző sajttípusokkal és azok jellemzőivel, valamint megtanulták, hogyan kell sajtokat kóstolni és bírálni. Az MSE folytatni szeretné a képzést, mivel a most végzett 25-nél jóval több bírára lenne szükség a versenyeken.

„Legalább egy, de inkább még két tanfolyamot fogunk indítani a közeljövőben” –közölte Hegedűs Imre.

(Forrás: hirado.hu; Borítókép: MTI/Máthé Zoltán)