Főzőverseny, pálinkamustra, kézműves remekek, gyerekprogramok, népi zene – vár a Vásárhelyi Ízök Fesztiválja!

A főzőversenyt 7. alkalommal rendezik meg az Almáskertben, 10 órától, a vásárhelyi ételekhez kapcsolódó rajzverseny várja a gyerekeket, de lesz pálinkamustra, kézműves kirakodóvásár és zene minden mennyiségben.
Varga Anikó, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ vezetője a fesztivállal kapcsolatos sajtótájékoztatón elmondta, a hosszú évek óta igen népszerű rendezvényen a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki megtalálhatja a kedvére való programot. A főzőverseny az egyik legnépszerűbb eseménye a Vásárhelyi Ízök Fesztiváljának, mindig jó hangulatban és nagy létszámú jelentkezőkkel telik.
A gyerekeket 10 órától a főzőversenyhez kapcsolódó rajzverseny várja, 16 órától pedig gyermekzenekar is szórakoztatja őket.
Természetesen a fesztivál hangulatának megfelelő zenekarok lépnek fel a nap során, többek között hallhatjuk majd a Folklorrt is.
Emellett közel 100 kézművest várnak a kirakodóvásárba idén.
A főzőversennyel kapcsolatban Csáki Zsolt, gasztro-szervező, a Dél-alföldi Hagyományőrző Kossuth Társaság elnöke elmondta, a tetszőleges létszámú csapatok október 4-ig nevezhetnek levesek, egytálételek vagy sütemények kategóriában a [email protected] elektronikus levélcímen vagy személyesen a Besenyei Ferenc Művelődési Központban, illetve a Facebookon létrehozott eseményoldalon.
Egy csapat több kategóriában, vagy több étellel is nevezhet a relikviákért és vásárhelyi kézműves ajándékokért folyó megmérettetésre, a cél, hogy a résztvevők csokorba gyűjtsék, és bemutassák az olyan hagyományos vásárhelyi ételeket, mint például a táskaleves vagy a sós túrós lepény.
„A feltétel az annyi, hogy jelentkezzen a csapat, és próbáljon olyan ételt készíteni, ami tradicionális régi vásárhelyi étel, vagy pedig legyen egy olyan vásárhelyi étel, amely a vásárhelyi ízvilágra, vásárhelyi érzésekre meg a vásárhelyi alapanyagokhoz kapcsolódik, de lehet ez akár egy új étel is” – ismertette.
Eszközöket és alapanyagokat a versenyzőknek maguknak kell hozni, asztalt és sörpadot biztosítanak részükre. A hozzátette, a szakmai zsűri – amely többek között több évtizede a pályán lévő vendéglátósokból, szakácsokból, hentesekbóől áll – az ízen kívül a tálalást is nagy gonddal vizsgálja majd.
Elkészítési mód: Helyszínen; Otthon (csak a 3. kategória esetén, illetve egyeztetés alapján)
Időtartam: 1100 – 1600 –ig (Előkészület 10.00-órától)
Étel zsűrizés: 1500 –1700 (illetve ahogyan elkészül a mű folyamatosan)
Módszer: komplex, a szempontok figyelembevételével
Eredményhirdetés: 1800
Feladat: Tradicionális vagy új vásárhelyi étel elkészítése
Kategóriák: 1. Levesek (pl. Táskaleves, Suhantott levesek, stb.)
- Egytálételek (pl. Döröllye, Paprikások, Raguk, Sültek stb.)
- Sütemények (pl. Fenéken sült túrós lepény, Barátfüle,
Lakodalmas perec, Vízen-kullogó, stb.)
Az ételverseny mellett idén első alkalommal pálinkamustra is lesz.
Sonkoly Ágnes, a BFMK rendezvényszervezője ezzel kapcsolatban elmondta, 3 kategóriában várják a nevezéseket, gyümölcs, vegyes gyümölcs és egyéb ízesített vagy ágyas pálinkákat lehet nevezni, amelyeket szakmai zsűri értékel majd.
Részletes program