A fácánragutól a töltött fürjön át a ropogósra sütött táskatésztáig – a Gasztro Lovagi torna idén is elhozta a középkor ízeit

A Hód -tavi rock csata elmaradhatatlan eseménye idén is mennyei finomságokat tartogatott, és 5 csapat mérte össze főzőtudását a 6. alkalommal megrendezett versenyen.
Az előírásoknak megfelelően idén sem használhattak a versenyzők burgonyát, kukoricát vagy paradicsomot, viszont bármilyen fűszer megengedett volt, és az alapanyagok közül pedig csakis a középkori piac nyilvántartása alapján válogathattak.

3 kategóriában lehetett nevezni:
- Sültek (nyárson. kemencében, parázsban, vaslapon, edényben)
- Főttek (levesek, raguk, egytálételek – üstben, cserépedényben, bográcsban)
- Tészták (sütemények, főtt tészták, gombócok, töltött tészták, sült tészták)
Csengeri András 5. alkalommal vett részt a Gasztro Lovagi tornán, fácános és marhás ragu „levesekkel” készült, amelyek hemzsegtek a friss zöldségektől: karfiol, répa, gyökér, vöröshagyma, fokhagyma, gomba, vörös káposzta, fehér káposzta, petrezselyem, só bors, zellerzöld került többek között a bográcsba. A fácános ételbe lestyán, a marhás raguban sáfrány került plusz pikantériának. Desszertnek levendulás és rozmaringos baracklekváros palacsintát készítettek. András még elmondta, CSCS csapatuknak ez nem is egy verseny, hanem örömfőzés.

Az ICS Fürjészet nevéhez híven természetesen fürjjel készült elsősorban, előre bepácolt – fokhagyma, rozmaring, szerecsendió, só bor, olaj – fürjeket sütöttek tárcsán, és a saslik „témájára felhúzva” fürjliket: a nyársra fürj mell, gomba, tök, hagyma és sárgarépa került, de itt nem állt meg a fürj variációk sora. Gombával és sajttal töltött húst is készítettek. Köretnek párolt zöldségekkel készültek.

Emellett őzből őzüstönyt, amely gazdagon el volt látva zöldségekkel, mellé pedig kapros-túrós kölesgombócot kínáltak.
Csáki Zsolt a Dél-Alföldi Hagyományőrző Kossuth Társaság Gasztronómia Társaságának elnöke, az esemény gasztro – szervezője, a Vásárhelyi Ízök fesztivál csapatának tagja elmondta, ma egy típusú étellel készültek, de 4 féle változatban is. Ez pedig a töltött, majd forró zsiradékban ropogósra sütött táska.

Vásárhelyen nagy hagyománya van a táskalevesnek, és ezt régen is a helyiek kisütötték zsírban, ropogósra, így ebből kiindulva egy lisztes-tojásos, de ez alkalommal élesztős-kovászos tésztát készítettek és töltötték meg mindenféle földi jóval. Volt marhahúsos-uborkás, túros (két féle túróból), gombás és zöldséges is.

A Gasztro lovagi tornán idén is mindenki kóstol és zsűrizik, kíváncsian várjuk a végeredményt.
GALÉRIA