quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 24. csütörtök
  -  György
Promenad.hu archívum

Mi kerüljön a szilveszteri asztalra?

2017. december 26.


A híres Stefánia vagdalt. Első hallásra talán nem éppen az egyik legtipikusabb étel az óév utolsó napján, azonban annyira egyszerű elkészíteni, hogy vétek lenne kihagyni a repertoárból némi francia saláta kíséretében.

Nagy Jenő, tudósító, a Szívküldi egyik műsorvezetője kedvenc ételeként jelölte meg a fent említett húst, amelyet szilveszterkor is fogyasztani fog. A Stefénia vagdalt titka a fűszerezésben rejlik. “Meg kell kóstolni nyersen is, hogy tudjuk, jó felé haladunk – fejtette ki Jenő. A borsot ajánlott frissen őrölve beletenni, a fokhagymát pedig lereszelni. A húsba tojás és némi zsemlemorzsa is kerül, valamint a szokásos, alaposan kifacsart vizes zsemle, kenyér, vagy kifli. Magát a tölteléket sokféleképpen készíthetjük, használhatunk gombás, vagy spenótos változatot is. A tetejét érdemes tojásfehérjével lekenni, hogy szép, fényes legyen a hús felülete. Ez az étel kitűnő a szilveszterkor közkedvelt hidegtálakba is, egy finom francia salátával- amelyet Jenő reszelt uborkával készít – igazi mennyei ízvilágot kapunk.

A Stefánia vagdalt hozzávalói: 4 személyre:

60 dkg darált sertéshús, 2 db zsemle, 1 közepes fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 ek napraforgó olaj, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 1 ek fűszerpaprika (csapott), 2 db tojás, 4 db főtt tojás, 3 ek zsemlemorzsa

Nagy Jenő (jobbról)

Kis Kata, a Rádió 7 műsorvezetője egy komplett menüsort hozott a keddi Napraforgó magazin hallgatóinak. Előételnek sült cipót ajánlott, amelyet be kell vagdosni keresztben és hosszában, majd mindenféle földi jóval megtömködni a lyukakat, réseket. Kerülhet bele apróra vágott hagyma, kolbász, felvágott, sonka. Kötelező elem ebben az igencsak népszerű vendégváróban a sajt. Ha a réseket kitöltöttük, olvasztott, fűszeres vajjal locsoljuk meg, majd tegyük a sütőbe.

Kata hawaii csirkesalátát ajánlott főételnek, amelyhez egy fél kg csirkemell, fele annyi mirelit vagy konzerv kukorica, egy ananászkonzerv, jégsaláta, valamint 4 evőkanál majonéz és ugyanennyi joghurt szükséges. Az elkészítése egyszerű és gyors: a csirkemell filét fel kell csíkozni, megsütni. Majd ha kihűlt, hozzákeverjük  a kukoricát, a felkockázott ananászt, rátépkedjük a jégsalátát és nyakon öntjük a majonézes joghurtos keverékkel.

A műsorvezető desszertként egy finom pezsgős fogás receptjét osztotta meg a hallgatókkal, amelyhez száraz vagy édes pezsgő kell, valamint 20 dkg cukor, két kis csomag zselatin, málnaszörp, és gyümölcs. “A legjobb, ha kimagozott cseresznye befőttet használunk, de málnával is isteni” – mondta Kata. Az étel elkészítése: a pezsgőt és a cukrot egy lábasba öntjük, majd addig hevítjük, amíg a cukor el nem olvad. Levéve a tűzről hozzáadjuk a málnaszörpöt, a zselatint, és már készen is vagyunk. Amikor kehelybe – vagy akár pezsgős pohárba – töltjük, beleszórjuk a gyümölcsöt.

Kis Kata

Fazekas Gábor, műszaki igazgató babgulyást ajánlott az év utolsó napjára. Ennek a tipikusan magyar ételnek az egyik legfőbb titka Gábor szerint a jól előkészített bab, amelyet már előző nap érdemes bő vízbe beáztatni. Az alaplevet a sonkalé adja, ez kiváló aromákkal látja el az ételt. Kell még két evőkanál zsír, 2 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 3 közepes répa, fél zeller és 2 db tv paprika, kömény, babérlevél, só, bors, őrölt fűszerpaprika no meg hús. Elsősorban a marha ajánlott ehhez az ételhez, de sertésből is elkészíthető. A zöldségeket rusztikusra kell vágni, a hagymát lepirítani. Az üvegesre párolt hagymához jön a hús, addig, míg meg nem puhul egy kicsit és levet nem ereszt. Ekkor fel lehet önteni nagyobb mennyiségű vízzel, a fűszerek felét hozzáadni, és amikor már háromnegyed fövésben van a hús, akkor kell hozzáadni a babot.

Czabarka János, hírszerkesztő szeret főzni és – állítása szerint – ez meg is látszik rajta. Véleménye szerint a karácsonyi menü mintegy összeolvad a szilveszterivel, tulajdonképpen Mikulástól kezdve végig esszük a hónapot. János lencselevest ajánlott a keddi Napraforgó műsorban, amelyet pikánssá némi füstölt hús, és egy kis száraz kolbász tesz. “A lencseleves akkor jó, ha kissé fanyar, gy tejföl is kerül bele.” János megosztotta a virslifőzés titkát is. “Soha ne forraljuk, csak pároljuk. Nincs annál nagyobb katasztrófa, mint amikor kidurran egy virsli.”

Ács Helga