quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Promenad.hu archívum

Párolt káposztát a sült mellé

2017. december 20.


A lelkünket melengethetjük, ha a jól megszokott karácsonyi húslevessel indítjuk a menüt. Egyszerűen elkészíthető, még a nem annyira gyakorlott szakácsoknak is.

Szétdaraboljuk a tyúkot, hideg vízben feltesszük főni. Egy idő után, mikor felforr a víz, és feladja a habját, azt leszedjük, hogy tiszta legyen a leves. Ezután következik az ízesítés. Sokféle zöldséget adhatunk hozzá a leveshez, babérlevelet is tehetünk az ételbe. Furcsán hangzik, de három szem mokkacukorral még ízesebbé varázsolhatjuk ételünket!  A sós és az édes egymás ízét emelik ki.  „Húsz éve így főzöm a tyúkhúslevest” – mondta el Oroszné Seres Katalin.  Miután megfő minden egyszerre, leszűrjük a levest, és levesbetétként cérnametéltet, vagy csigatésztát teszünk bele.

A húsleves után magától értetődően sültnek kell az asztalra kerülnie. Friss ropogós combokat süthetünk pulykából, csirkéből, de kacsából is, attól függően, hogy mire fáj a foga családnak. Pulykahúsból leggyakrabban a felső combot és a szárnyat használják fel, amelyek megsütve, csak sóval és fokhagymával fűszerezve is nagyon finomak.

A töltött húsok is népszerűek idén is. Főleg aszalt gyümölccsel töltve finomak a csirke és pulykahúsok, de van, aki sajttal sonkával készíti el, illetve zöldfűszeres túróval is nagyon finomat lehet az ünnepi asztalra tenni. A legkedveltebb köret a párolt káposzta, melyet fehér és lila káposztából is meglehet csinálni.

A karácsonyi menü alapanyagait beszerezhetik a Zsoldos utcai Baromfiboltban, Hódmezővásárhelyen, a Zsoldos utca 16 szám alatt. Nyitva tartás: hétfőnként 8-tól 12 óráig, keddtől péntekig 8-17: 30 óráig, szombaton pedig 7-12 óráig. Most szombaton az üzlet hosszabbított nyitva tartással, délután 4-ig várja vásárlóit, mivel 24-én vasárnap zárva tart. Az üzlet telefonszáma: 62/244-035 – ahol rendeléseket is fölvesznek. Fizetni készpénzzel, mindenféle utalvánnyal, de bankkártyával is lehet.

sk