Párolt káposztát a sült mellé

A lelkünket melengethetjük, ha a jól megszokott karácsonyi húslevessel indítjuk a menüt. Egyszerűen elkészíthető, még a nem annyira gyakorlott szakácsoknak is.
Szétdaraboljuk a tyúkot, hideg vízben feltesszük főni. Egy idő után, mikor felforr a víz, és feladja a habját, azt leszedjük, hogy tiszta legyen a leves. Ezután következik az ízesítés. Sokféle zöldséget adhatunk hozzá a leveshez, babérlevelet is tehetünk az ételbe. Furcsán hangzik, de három szem mokkacukorral még ízesebbé varázsolhatjuk ételünket! A sós és az édes egymás ízét emelik ki. „Húsz éve így főzöm a tyúkhúslevest” – mondta el Oroszné Seres Katalin. Miután megfő minden egyszerre, leszűrjük a levest, és levesbetétként cérnametéltet, vagy csigatésztát teszünk bele.
A húsleves után magától értetődően sültnek kell az asztalra kerülnie. Friss ropogós combokat süthetünk pulykából, csirkéből, de kacsából is, attól függően, hogy mire fáj a foga családnak. Pulykahúsból leggyakrabban a felső combot és a szárnyat használják fel, amelyek megsütve, csak sóval és fokhagymával fűszerezve is nagyon finomak.
A töltött húsok is népszerűek idén is. Főleg aszalt gyümölccsel töltve finomak a csirke és pulykahúsok, de van, aki sajttal sonkával készíti el, illetve zöldfűszeres túróval is nagyon finomat lehet az ünnepi asztalra tenni. A legkedveltebb köret a párolt káposzta, melyet fehér és lila káposztából is meglehet csinálni.
A karácsonyi menü alapanyagait beszerezhetik a Zsoldos utcai Baromfiboltban, Hódmezővásárhelyen, a Zsoldos utca 16 szám alatt. Nyitva tartás: hétfőnként 8-tól 12 óráig, keddtől péntekig 8-17: 30 óráig, szombaton pedig 7-12 óráig. Most szombaton az üzlet hosszabbított nyitva tartással, délután 4-ig várja vásárlóit, mivel 24-én vasárnap zárva tart. Az üzlet telefonszáma: 62/244-035 – ahol rendeléseket is fölvesznek. Fizetni készpénzzel, mindenféle utalvánnyal, de bankkártyával is lehet.
sk