Ötven éves pörzsölővel tisztították a disznót

Az olvasókör tagjai már a tavalyi évben is felhívták magukra a figyelmet, akkor ugyanis szalmán pörzsölték a disznót. Idén ismét egy régi hagyományhoz nyúltak vissza: a fatüzelésű pörzsöléshez. Az eszközbe izzó fát raktak nagyapáink, majd elkezdték tekerni az oldalán lévő kart. Ennek eredményeként a tűz kiömlött az elején, és már mehetett is a pörzsölés.
Virág Ferenc, a Csúcsi Olvasókör elnökhelyettese még a nagyszüleinél, Kiskörén esett át az első disznóvágásán. Akkor még a pénteken is használt faszenes pörzsölőt használták. Ferenc már gyerekkorában szeretett sertepertélni a böllérek között, és a feladatát is megkapta olykor olykor, kapargathatta a sertést, a saját maga által készített késsel.
„Heves megyében egész máshogy készítik el az ételeket, mint itt Csongrád megyében. Azon a tájon nem szokás paprikást készíteni, helyette toroskáposzta készül. Azt a húst, amit itt a paprikásba tesznek, azt ott a káposztába teszik. A hurkát szintén teljesen máshogy készítik: vöröshagymával és majoránnával. Nekem nagyon szokatlan volt, de a feleségem nagyon imádja” – mesélte el Virág Ferenc.
Virág Ferenc
A Csúcsi Olvasókörben finom csontlevest készítettek csigatésztával, majd második fogásként töltött káposztát főztek. Hurkát, kolbászt nem töltöttek, maradtak inkább a finom sült husiknál, szalonnánál és az isteni káposztánál.
A pénteki napon az olvasókör tagjai a Kertbarátok körével együtt munkálkodva dolgozták fel a disznót, ami a munkán kívül felhőtlen szórakozást is biztosított a megjelenteknek. Az igazi disznóvágós hangulatot leírni szinte lehetetlen, így íme egy kis videó arról, hogy hogyan is lett egy 259 kilogrammos disznóból finom csemege.
Sz.Viktor