quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Promenad.hu archívum

Amit gyúrtak, sütve megkóstolják a gyermekek

2017. szeptember 28.


A kolbászklub ennek megfelelően az elmúlt 20 évben minden lehetőséget megragadva hirdette, hogy az önellátó családi gazdálkodás sok hagyományát érdemes megőrizni, a mai korhoz igazítani! Bemutatók és tanfolyamok tucatjai erősítették ezt a nézetet a városban, az országban és határon túl egyaránt. Most a városi önkormányzat támogatásával indítottak akciót, melynek célja, hogy valamennyi csabai iskolás legalább egy alkalommal készíthesse el és kóstolhassa meg a saját csabai kolbászát. Ennek érdekében az Uhrin Zoltán Klubházban rendszeresen gyakorlati bemutatókkal fűszerezve népszerűsítik a kolbászkészítést, valamint előadásokon avatják be a gyermekeket a hagyományokba, a sertéstartás békéscsabai elterjedésébe, egy-egy disznótor, disznóvágás menetébe.

Általános és középiskolás diákok is nagy lelkesedéssel gyúrták, gyúrják rendszeresen a kolbászt a klub szakavatott tagjainak segítségével, és ez jó felkészülést jelent számukra a Csabai Kolbászfesztivál ifjúsági töltőversenyére is. A város számos iskolája élt már a lehetőséggel, töltöttek a megyei gyermekvédelmi központ Degré utcai ellátottjai vagy a Békéscsaba Diák Kézilabda Sportjáért Egyesület (DKSE) fiatal sportolói is. A legnagyobb élményt mindenki számára az jelentette, amikor sütve megkóstolták terméküket.

A Csabai Kolbászklub 1998-ban alakult, első elnöke Uhrin Zoltán volt, akiről elnevezték a klubházat. A 200 tagot számláló civil szervezet élén dr. Ambrus Zoltán követte – az ő utódja Hégely Sándor –, aki a gyúrások előtt előadása révén megismertette a fiatalokkal a sertéstartást, a hagyományos disznótorokat, a szükséges eszközöket.

Dr. Ambrus Zoltán elmondta, az ilyen közösségerősítő összetartásokra nagy szükség van. Jó látni, hogy a fiatalok milyen nyitottak az értelmes és eredményes munkára, néhányuk milyen komoly gyakorlattal érkezik. Az látszik, hogy a nagyszülők szerepe ebben az átadásban milyen fontos. A gyerekek tudják, hogy a csabai kolbász a város emblematikus terméke, egyedi, helyi élelmiszer, generációk büszkesége.

– Megváltozott körülmények között, de még él, sőt, újjáéled mindaz, amit kolbászos hagyománynak hívunk: családok vágnak disznót és készítenek kolbászt – hangsúlyozta dr. Ambrus Zoltán. – Messzi távolból is sokan jönnek, hogy a fesztiválon megízleljék a csabai kolbászt, belekóstoljanak mindabba, átéljék, ami egy város történelmét alakította, hangulatát, ízét, szeretetét adta, ami közösséget kovácsolt.

forrás:Vad Péter Sándor