Főzzünk együtt vásárhelyi módra! – új videósorozatunk első állomása: a kötözött táskaleves

Vissza a gyökereinkhez, vissza a vásárhelyi ízvilághoz! Őrizzük meg és vigyük tovább a mennyei finomságokat, gyerekkorunk ízeit! Minden hónapban bemutatunk majd Csáki Zsolt gasztronómiaszervező jóvoltából egy híres vásárhelyi ételt, amely még ma is részét képezi a konyhánknak, de talán manapság ritkábban készítjük. Tippek, fortélyok, receptek, ínycsiklandó ételek, nosztalgia – ez a Promenad24 új gasztrorovata.
Igazi autentikus környezetben forgathattuk le első gasztro-videónkat, a Népművészeti Tájházban, ahol egy igazi vásárhelyikum készítésének titkaiba avatott be bennünket Csáki Zsolt és segédjei: ez a kötözött táskaleves.

Bár biztosan sokan ismerjük, biztosak vagyunk abban, hogy a szívét-lelkét a vásárhelyi ételekbe beletévő (vagy belefőző?) szakember, Zsolti sok újat is tud mutatni majd minden alkalommal, így most is!

A táskaleves lelke egyébként – mint ahogyan a videóban is elhangzik – a zsíron megfuttatott frissen őrült bors, amivel bekenik a tésztát, amelyet ezúttal a főzőcsapat fürjtojásból állított össze. Egy könnyen formázható és nyújtható tésztát kell kapnunk, amibe aztán nemcsak az őrölt borsos zsírt kenhetjük, de bármivel (is) megtölthetjük. Vásárhelyen divatos a túrótöltelék, de van, aki darálthússal vagy gombával, pirított hagymával tölti, és a pirított zsemlemorzsa is közkedvelt.

Egy zöldségalaplébe helyezzük a táskákat, majd a végén jöhet a „suhantás”.
A töltött táskákat forró zsírban is kisüthetjük, no de nézzék meg a videót, főzzünk együtt, az elkészítés minden mozzanata tippekkel, tanácsokkal a videóban, a recept hozzávalóit pedig a videó alatt találják.
Hozzávalók a táskához: 2 tojás, 15-20 dkg liszt, 3 evőkanál zsír, bors, (bővített: 1 fej vöröshagyma, 10-15 dkg kenyérbél). A leveshez: ízlés szerint 1-2 darab sárgarépa, petrezselyemgyökér és zöld, zellergumó és zöld, lestyán, karalábé, paszternák, burgonya, édes csöves paprika, vöröshagyma, fokhagyma, zsír, őrölt pirospaprika, só, szemes köménymag és bors.
Fotók és videó: Somogyi József