Román nap, szlovák gőzgombóccal – Galéria!

– Sajnos a nyelvet nem beszélem, de az ételeiket nagyon szeretem – fejtette ki szombaton a makói Maros-parti Zöld Háznál Gáspár Péter. A férfi családjával érkezett a helyi román kisebbségi önkormányzat által szervezett kulturális napra és gasztrofesztiválra. Gáspár Péter felesége Hargita megyében született, így nem csupán az erdélyi, hanem a román konyha ételei is sűrűn szerepelnek a családi étkezések alkalmával. – Kedvencem az a csorbaleves, ami gazdagon zöldségezett – tette hozzá a családfő. Szerencséje volt, mert ilyent is főztek szombaton Makón.
– Fontos számunkra a hagyományok ápolása, amihez nem csupán a kultúra, a viselet, hanem a gasztronómia is hozzátartozik – nyilatkozta Birta Júlia Mihaéla. A makói román kisebbségi önkormányzat elnöke kérésünkre összefoglalta, mióta és miért szervezik meg ezt a napot, ami az évek alatt folyamatosan bővül, íme:
##audio:4780##
Számos román ételt megkóstolhattak azok, akik eljöttek a fesztiválra. Az egyik legízletesebb és egyben legváltozatosabb volt köztük a puliszka. Mint kiderült, ahány ház, annyiféle recept. Vetróné Negreu Marianna, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának Dokumentációs és Információs Központjának igazgatója például így készíti a puliszkát:
##audio:4781##
Még szlovák finomság is szerepelt a palettán. A romániai Nagylak lakosságának jelentős része vallja magát szlovák nemzetiségűnek, így természetes, hogy a hazai ízek is megjelennek náluk. Az egyik ilyen: a gőzgombóc. Nem kell ahhoz senkinek sem mesterszakácsnak lennie, hogy otthon is kipróbálja ezt az étket. Víz, liszt. élesztő, kevés olaj és pici só kell hozzá. A tésztát meggyúrják, s hagyják megkelni. Ezt követően kiszaggatják, s konyharuha alatt a kis gombócok még rápihennek az edénybe kerülésre. Na, maga az étel nem bonyolult, viszont az eszköz, amiben készül, igen. Ez egy speciális, elektromos készség, üveg fedővel. Az edényt vékonyan kikenik olajjal, beleteszik a gombóckákat, majd vízgőzben megfőzik őket. Arra kell vigyázni, hogy amíg a gőzben dagadnak a kis labdák, a tetőt nem szabad levenni, mert azonnal összeesnek.
Munkatársunktól. K.