Oscar díjas menüsor Makón

A kemencés ételekről és azok elkészítésének mikéntjéről szólt Makón a csütörtök. Lukács István, háromszoros Oscar díjas szakács és csapata Hódmezővásárhely után, a hagyma városában is kitett magáért. A menüsor délután 3 órára sült ki és minden fogás kemencében készült el.
Tóth István, a Váll-Ker Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a séffel jó baráti viszonyt ápolnak. Így merült fel, hogy Lukács István a Váll-Ker, egyik fő profiljának számító, kemencékben készült ételeket készítene. Az eredeti terv 3-4 fogás volt, ám ennek sokszorosa készült el csütörtök délutánra.
##audio:4765##
10 séf, közel 20 féle ételt készített a nap folyamán a Flórián Vendégházban, valamint az Autós Csárda és Panzióban. A Makói Városi Televízió stábja pedig a fogások elkészítését kamerára vette, amit egy főzőműsor keretein belül azok is megtekinthetnek, akik nem voltak jelen. Érdemes is eltanulni a fogásokat, ugyanis volt egészben sült töltött fürj, káposztába tekert darált hús, töltött paprika és halak, valamint rengeteg finomság.
##audio:4763##
Rózsa Róbert, a hódmezővásárhelyi Rózsa Rendezvénycsárda tulajdonosa már korábban vendégül látta az Oscar díjas séfet. Akkor különböző nemzetek konyháinak különlegességeit készítették el a rendezvényházban. Makón is jelen volt a vásárhelyi szakács és Lukács István csapatának tagjaként ő is kivette a részét az egész napos sütésből-főzésből.
A desszertek sem maradhattak el az ételsorból. Aranygaluska és isteni finom túrógombóc is készült. Az ételek sorának se híre, se hamva nem maradt kora estére. Borbényi Szigeti Mária, a Váll-Ker Kft. könyvvizsgálója vendégként volt jelen. Elmondta, nehéz lenne felsorolni, azokat az ételeket, amelyek különlegesek voltak számára, mivel mindennel tökéletesen elégedett volt.
“Ha mégis ki kellene valamit emelnem, az a libamájpástétom lenne, de a töltött hal is nagyon finom volt. Miután ezt a kettőt megettem, azt hittem már tele vagyok, de természetesen, mindent végig kóstoltam. Nagyon finom volt az aranygaluska és a túrógombóc is, amelyeket otthon is el fogok készíteni, mert már tudom a recepteket.
A nap végére átinvitáltak mindenkit az Autós Csárda és Panzióba egy kellemes hangulatban eltöltött közös vacsorára, ahol Lukács István séf egy meglepetés menüsorral is készült. A vendégek azokat az ételeket kóstolhatták meg, amelyekkel a világhírű séf első szakácsolimpiai aranyát szerezte.
A csárda konyhájában égett a kezek alatt a munka, ugyanis a csapat segédkezett Lukács Istvánnak a Flórián Vendégházban a kemencés ételek elkészítésében, majd később, az Oscar-díjas menüsor elkészítésében is. Az előkészületeknek már szerdán neki kellett látniuk, hogy csütörtök estére minden rendben legyen és a menüsor időben, megfelelő minőségben elkészüljön. Nyikó Gábor, az Autós Csárda szakácsa elmondta, hogy hatalmas megtiszteltetés volt számukra Lukács Istvánnal együtt dolgozni.
##audio:4764##
(Nyikó Gábor a kép jobb oldalán)
Szabó Sándor, az Autós Csárda és Panzió tulajdonosa elmondta, hogy ők látták vendégül a séfet és Pestről érkező csapatát is. Hozzátette, ő is végig segédkezet nyújtott a nap folyamán. Hozzátette, hogy a jó szakács a szemével is nagyon sokat tud tanulni.
Lukács István, aki már Schwarzeneggertől Helmut Kohlig mindenkinek megfőzte a kedvencét, ismét egy csodálatos menüsorral kápráztatta el vendégeit. A kemencés ételek és az Oscar díjas menüsor után mindenki elégedetten, teli hassal, és jókedvűen távozott az Autós Csárdából, ami természetes is, hiszen nem ehet az ember minden nap egy világbajnok séf főztjéből reggeltől-estig.
n.j.