quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Promenad.hu archívum

Borús idő, derűs hangulat

2017. augusztus 20.


Mindig nehéz elengedni egy fesztivált, vagy akármilyen programsorozatot. Az alatt a pár nap alatt, amit velünk tölt, megszokjuk (akár a kezdetei zsörtölődések után is), sőt, megszeretjük, és a végére fáj a búcsúzás. A zárónap ilyenkor már a legszebb pillantok visszaidézésével telik, miközben azért az utolsó órákat, perceket is igyekszik az ember élménydússá tenni.

A XIII. Bor- és Gasztrofesztivál esetében is ez a helyzet. Még csak éppen az imént volt, hogy megtáncoltatott minket a PASO az első nap, majd szombaton meghallgattuk az ünnepi beszédeket, hogy után a Kárpátiával dörögjük el közösen a Székelyhimnuszt. Az utolsó napra az ég is beborult, illetve kicsit át is áztatta a népet. Ez azonban sokakat egy cseppet sem zavart, és kilátogattak a térre.

Szántó Lili és Stuber Rajmond

Így tett Szántó Lili és Stuber Rajmond is, akiknek ráadásul a vasárnap volt az első alkalom, hogy ki tudtak jönni a térre. „Ez az első szabadnapunk, ezért döntöttünk úgy, hogy megnézzük, mi van itt” – mesélték a fiatalok, akik épp ezért még csak ismerkedtek a légkörrel és kínálattal. Kóstolás, nézelődés, beszélgetés céljából érkeztek, igazából sem konkrét, a lényeg, hogy jól érezzék magukat. A Szent István tér mint helyszín hogy vált be nekik, erről is kérdeztük őket: „A munka szempontjából nekem ez a választás nem volt annyira szerencsés, mert elég sűrűn kell ezen a környéken mozognom, és a lezárások miatt a fél várost meg kellett kerülnöm. De mint rendezvény helyszín nincs semmi baj vele, tűzijáték szempontjából kifejezetten jó, mert többet lehet majd látni belőle” – fogalmazott Rajmond.

A kínálatra pedig igazán nem lehetett panasz. A hangsúlyt – a rendezvény nevéből eredően is – ugyan a borokon volt, de mellette számos gasztronómiai különlegességgel is találkozhattunk. Erdélyből több ínyencség érkezett: Csíki sör, torockói sajtok, vagy éppen mustárok és hentesáru.

Bíró Ernő és Renner Beáta

Renner Beáta, a kézműves mustárok képviseletében érkezett Hódmezővásárhelyre egyenes Csíkszeredáról, de a mustárok Köküllőkeményfalván készülnek teljesen hagyományos, mesterséges anyagoktól mentesen. Beáta kollégájával, a Székely falatok képviselőjével, Bíró Ernővel együtt jött. Ernő rengeteg finomsággal kedveskedett a vásárhelyieknek, mindenféle hússal lehetett nála találkozni, feldolgozott formában. A szintén csíkszeredai úriember elmondta, hogy a cégük egyik különlegessége a medvehús, amit ide most nem hoztak, hiszen a medve védett állat Magyarországon. „Nagyon jól éreztük magunkat, vidámak vagyunk” – mesélte Beáta. Ernő hozzátette, hogy a programok közül a Kárpátia-koncert ragadta meg a szívét leginkább, csak azt sajnálta, hogy a pult mögül volt végighallgatni a dalokat.

A zárónapon a átadták a legjobb, legszebb boroknak járó elismeréseket, illetve kihirdették, melyiket választotta a közönség a neki leginkább tetszőnek. A Polgár Pincészet Polgár Rosé nevű bora ízlett a szavazóknak a legjobban.

Kovács Edina

Kovács Edina, a Polgár Pincészet alkalmazottja elmondta, hogy most második alkalommal voltak itt, Hódmezővásárhelyen, és nagyon örültek neki, hogy ilyen sokaknak tetszett a boruk. „Ebben a nagy melegben valóban nagyon sok rosét adtunk el. Ez egy száraz rosé, kékfrankosból készült. Jó kis kellemes, üdítő jellege van. Nagyon sok fröccsöt készítettünk belőle, mindenféle arányban. Közkedvelt volt a macifröccs is, ami hosszúlépés málnaszörppel.”

Kulturális programból sem volt hiány az utolsó napon sem. Előbb a MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekar lépett fel, majd „A zene az kell: A zenés színház ünnepe” címmel a Budapesti Operettszínház gálaestjét csodálhatta meg a közönség.

A legnagyobb magyar musicaldarabokból énekeltek a művészek, köztük Szulák Andrea és Homonnay Zsolt.

Persze, a tűzijáték sem maradhatott el, amiről itt talál képes, videós beszámolót.

ÉR.