quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Promenad.hu archívum

Hőhatás a Váll-Kernél: első az ember!

2017. augusztus 09.


Fotó forrása: archív (Gyárlátogatás a Váll-Kernél, 2017. 05. 26.)

A nagy gyárakban az afrikai időjárásnak köszönhetően különösen megterhelőek lehetnek a körülmények. A makói Váll-Kernél egész évben folyamatosan készülnek a kandallók, kemencék, illetve a grillek. Azonban ezeknél is sokkal fontosabb, hogy a cég alkalmazottainak egészsége ne sérüljön.

Promenad.hu: Hogyan óvta a Váll-Ker Kft. ebben a nagy melegben a dolgozói épségét?

Tóth István: Nagyon egyszerűen. Mikor van a legmelegebb? Általában délelőtt 10 és délután 16 óra között. A kollégákkal azt találtuk ki, hogy akkor csak 10 óráig kellene dolgozni, és amikor volt a hőségriadó, akkor 6 és 10 óra között volt a munkaidő. Úgy gondoljuk, hogy majd szeptemberben lesz még hűvösebb időszak, akkor be tudják pótolni ezt a munkalemaradást.”

Tóth István a 2017-es Kemencés- és Hagymás Grillfesztiválon

Promenad.hu: Délután is zajlott a munka?

Tóth István: Igen. 18 óra után is dolgoztak, amikor már lehűlt a levegő. Éjszaka már kellemesebbek voltak a körülmények. Vannak olyan gépek, amelyek folyamatos munkarendben vannak. Ezek esetében az a nyolc óra kiesett, de ezt is be tudjuk majd pótolni, amikor már hűvösebb időszak lesz.

Promenad.hu: Az üzem folyamatos működése és a gyártás azonban a szünetnélküli munkát igényelte volna…

Tóth István: A gyártást, a gépeket nem befolyásolja a nagy hőség. Egyértelműen az emberek védelme érdekében hoztuk ezt a döntést. Azért, mert úgy gondolom, hogy mindenekelőtt első az emberek egészsége, és utána jöhet csak a gyártás. Én is tudom, milyen nehéz elviselni, ha kint 40 fok van, hát még akkor, ha dolgozni is kell. Ezért döntöttünk emellett a megoldás mellett, hogy az emberek napközben tudjanak pihenni a nagy melegben. Ha az embernek nincs is otthon légkondicionálója, akkor is haza tud menni, és egy hűvös szobában vészelheti át a legmelegebb időszakokat. Abban a hőségben nem lehetett elvárni, hogy bárki is hozzáfogjon és dolgozzon.

Az idei Kemencés és Hagymás Grillfesztiválon 100 kemencében és 50 grillben ment a sütögetés

Promenad.hu: Hogyan fogadták az emberek ezt a döntést?

Tóth István: Nagyon vegyes volt a gondolkodásmód. A fiatalabbak azt mondták, hogy ez a meleg nem jelent semmit, kibírják. De a többség azt mondta, hogy ez nagyon jó döntés volt, és örültek neki, hogy haza tudtak menni, és nyugodtan tudtak pihenni a hőségben otthon.

ÉR.