Hőhatás a Váll-Kernél: első az ember!

Fotó forrása: archív (Gyárlátogatás a Váll-Kernél, 2017. 05. 26.)
A nagy gyárakban az afrikai időjárásnak köszönhetően különösen megterhelőek lehetnek a körülmények. A makói Váll-Kernél egész évben folyamatosan készülnek a kandallók, kemencék, illetve a grillek. Azonban ezeknél is sokkal fontosabb, hogy a cég alkalmazottainak egészsége ne sérüljön.
Promenad.hu: Hogyan óvta a Váll-Ker Kft. ebben a nagy melegben a dolgozói épségét?
Tóth István: Nagyon egyszerűen. Mikor van a legmelegebb? Általában délelőtt 10 és délután 16 óra között. A kollégákkal azt találtuk ki, hogy akkor csak 10 óráig kellene dolgozni, és amikor volt a hőségriadó, akkor 6 és 10 óra között volt a munkaidő. Úgy gondoljuk, hogy majd szeptemberben lesz még hűvösebb időszak, akkor be tudják pótolni ezt a munkalemaradást.”
Tóth István a 2017-es Kemencés- és Hagymás Grillfesztiválon
Promenad.hu: Délután is zajlott a munka?
Tóth István: Igen. 18 óra után is dolgoztak, amikor már lehűlt a levegő. Éjszaka már kellemesebbek voltak a körülmények. Vannak olyan gépek, amelyek folyamatos munkarendben vannak. Ezek esetében az a nyolc óra kiesett, de ezt is be tudjuk majd pótolni, amikor már hűvösebb időszak lesz.
Promenad.hu: Az üzem folyamatos működése és a gyártás azonban a szünetnélküli munkát igényelte volna…
Tóth István: A gyártást, a gépeket nem befolyásolja a nagy hőség. Egyértelműen az emberek védelme érdekében hoztuk ezt a döntést. Azért, mert úgy gondolom, hogy mindenekelőtt első az emberek egészsége, és utána jöhet csak a gyártás. Én is tudom, milyen nehéz elviselni, ha kint 40 fok van, hát még akkor, ha dolgozni is kell. Ezért döntöttünk emellett a megoldás mellett, hogy az emberek napközben tudjanak pihenni a nagy melegben. Ha az embernek nincs is otthon légkondicionálója, akkor is haza tud menni, és egy hűvös szobában vészelheti át a legmelegebb időszakokat. Abban a hőségben nem lehetett elvárni, hogy bárki is hozzáfogjon és dolgozzon.
Az idei Kemencés és Hagymás Grillfesztiválon 100 kemencében és 50 grillben ment a sütögetés
Promenad.hu: Hogyan fogadták az emberek ezt a döntést?
Tóth István: Nagyon vegyes volt a gondolkodásmód. A fiatalabbak azt mondták, hogy ez a meleg nem jelent semmit, kibírják. De a többség azt mondta, hogy ez nagyon jó döntés volt, és örültek neki, hogy haza tudtak menni, és nyugodtan tudtak pihenni a hőségben otthon.
ÉR.