A vendéget és a gasztronómiát szeretni kell!

Kiss Dezső Péter, a Minőségi Borok, Ételek főszerkesztője, az esemény szervezője köszöntőbeszédében kiemelte, a szerda délutáni összejövetel célja, hogy értékeljük a minőségi gasztronómiát és megérezzük azt.
Kiss Dezső Péter
Lukács István, háromszoros Oscar-díjas mesterszakács vezényletével, illetve a Rózsa család, valamint Kutasi András mesterszakács segítségével a hagyományos magyar konyha ízein kívül számos ország gasztronómiai világába nyerhettünk betekintést, amelyre előzetesen két napon át készült a csapat. “A világséf a magyar konyha csodálatos értékeiből válogatott, illetve olyan alkotások kerültek ma asztalra, amelyek nem kaphatóak mindenhol” – mondta Kiss Dezső Péter, majd hozzátette, fél évvel ezelőtt Makón rendeztek egy bemutatót, amely a grillezés köré épült, s amelyen részt vett Rózsa Róbert, a szerdai délután vendéglátója, a Rózsa Rendezvénycsárda tulajdonosa, és Lukács István is. Ekkor jött az ötlet, hogy a háromszoros Oscar-díjas séf Hódmezővásárhelyre is örömmel jönne főzni, hiszen ebben a városban és környékén minden megvan, ami kell: fürj, gyöngytúk és különféle növények is.
A meghívó, egy nem mindennapi gasztro-élménykavalkádra
Lukács István, háromszoros Oscar-díjas mesterszakács, világséf – aki többek között Arnold Schwarzeneggernek, Erzsébet királynőnek és Bill Clinton-nak is főzőtt már pályafutása alatt – beszédében elmondta, a magyar gasztronómia legalább annyira híres, mint a kínai, a japán vagy a francia, majd hozzátette: a gasztronómiát szeretni kell, és számára az a vendég a legfontosabb, aki éppen belépett az utcáról, rangtól függetlenül.
Lukács István és Rózsa Róbert
Mocsári Ernő, a Rózsa család barátja, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Corvin Mátyás Szakképző Iskolájának vendéglátó szakoktatója szerda esti gasztró-élményeivel kapcsolatban elmesélte, a gazpachotól (ejtsd gázpácsó) a sült malacig mindent megkóstolt. Ernő, aki egyébként a hagyományos magyar konyha híve, a chilis babot emelte ki, mint az egyik legfőbb kulináris élvezetet nyújtó ételt. „Korábban ezt a fajta babot, a kifejtett babot én csak levesben használtam, érdekes és különleges élmény volt számomra, hogy chilis babként kóstolhattam.”
Mocsári Ernő
Az eseményen részt vett Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere is, aki egykoron a házigazda, Rózsa Róbert általános iskolai tanára volt. Élményeiről ekképpen nyilatkozott: „A saláták csodálatosak voltak, mindenből szedtem egy kicsit. A chilis bab volt az egyik kedvencem.”
Almási István és felesége
Az este során kóstolhattunk többek között spanyol gazpacho-t, nizzai ráksalátát, török töltött paprikát, angol steak-et, hordós káposztával töltött malacot, és libamájjal töltött fürjet is.
Egyrészről hagyományos, másrészről pedig újszerű gasztronómiai ízvilág tárult elénk, amely megismerése után gazdagodott ízlelési tudományunk. Szerkesztőségünk tagjai is megtapasztalhatták a fent emlegetett csodás ízeket.
Égető Réka, Szabó Viktor, Ács Helga
Égető Rékának a chilis bab volt kedvence, mert szereti a csípőset, s mert – véleménye alapján- tökéletes harmóniában keveredtek ebben az ételben az ízek és az összetevők. Másik nagy ízélményét a gazpacho jelentette, mert régóta meg szerette volna kósoltni a spanyol paradicsomlevest. Nem csalódott! Szabó Viktor a magyaros ételeket részesíti előnyben, éppen ezért a szerdai gasztrotúrán a malacsültet és a hátszínt kósolta meg, amely elsősorban omlóssága és kiváló fűszerezése miatt nyerte el tetszését.
Ács Helga