quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 25. kedd
  -  Géza
Promenad.hu archívum

A vendéget és a gasztronómiát szeretni kell!

2017. augusztus 09.


Kiss Dezső Péter, a Minőségi Borok, Ételek főszerkesztője, az esemény szervezője köszöntőbeszédében kiemelte, a szerda délutáni összejövetel célja, hogy értékeljük a minőségi gasztronómiát és megérezzük azt.

Kiss Dezső Péter

Lukács István, háromszoros Oscar-díjas mesterszakács vezényletével, illetve a Rózsa család, valamint Kutasi András mesterszakács  segítségével a hagyományos magyar konyha ízein kívül számos ország gasztronómiai világába nyerhettünk betekintést, amelyre előzetesen két napon át készült a csapat. “A világséf a magyar konyha csodálatos értékeiből válogatott, illetve olyan alkotások kerültek ma asztalra, amelyek nem kaphatóak mindenhol” – mondta Kiss Dezső Péter, majd hozzátette, fél évvel ezelőtt Makón rendeztek egy bemutatót, amely a grillezés köré épült, s amelyen részt vett Rózsa Róbert, a szerdai délután vendéglátója, a Rózsa Rendezvénycsárda tulajdonosa, és Lukács István is. Ekkor jött az ötlet, hogy a háromszoros Oscar-díjas séf Hódmezővásárhelyre is örömmel jönne főzni, hiszen ebben a városban és környékén minden megvan, ami kell: fürj, gyöngytúk és különféle növények is.

A meghívó, egy nem mindennapi gasztro-élménykavalkádra

Lukács István, háromszoros Oscar-díjas mesterszakács, világséf – aki többek között Arnold Schwarzeneggernek, Erzsébet királynőnek és Bill Clinton-nak is főzőtt már pályafutása alatt – beszédében elmondta, a magyar gasztronómia legalább annyira híres, mint a kínai, a japán vagy a francia, majd hozzátette: a gasztronómiát szeretni kell, és számára az a vendég a legfontosabb, aki éppen belépett az utcáról, rangtól függetlenül.

Lukács István és Rózsa Róbert

Mocsári Ernő, a Rózsa család barátja, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Corvin Mátyás Szakképző Iskolájának vendéglátó szakoktatója szerda esti gasztró-élményeivel kapcsolatban elmesélte, a gazpachotól (ejtsd gázpácsó) a sült malacig mindent megkóstolt. Ernő, aki egyébként a hagyományos magyar konyha híve, a chilis babot emelte ki, mint az egyik legfőbb kulináris élvezetet nyújtó ételt. „Korábban ezt a fajta babot, a kifejtett babot én csak levesben használtam, érdekes és különleges élmény volt számomra, hogy chilis babként kóstolhattam.”

Mocsári Ernő

Az eseményen részt vett Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere is, aki egykoron a házigazda, Rózsa Róbert általános iskolai tanára volt. Élményeiről ekképpen nyilatkozott: „A saláták csodálatosak voltak, mindenből szedtem egy kicsit. A chilis bab volt az egyik kedvencem.”

Almási István és felesége

Az este során kóstolhattunk többek között spanyol gazpacho-t, nizzai ráksalátát, török töltött paprikát, angol steak-et, hordós káposztával töltött malacot, és libamájjal töltött fürjet is.

Egyrészről hagyományos, másrészről pedig újszerű gasztronómiai ízvilág tárult elénk, amely megismerése után gazdagodott ízlelési tudományunk. Szerkesztőségünk tagjai is megtapasztalhatták a fent emlegetett csodás ízeket.

Égető Réka, Szabó Viktor, Ács Helga

Égető Rékának a chilis bab volt kedvence, mert szereti a csípőset, s mert – véleménye alapján- tökéletes harmóniában keveredtek ebben az ételben az ízek és az összetevők. Másik nagy ízélményét a gazpacho jelentette, mert régóta meg szerette volna kósoltni a spanyol paradicsomlevest. Nem csalódott! Szabó Viktor a magyaros ételeket részesíti előnyben, éppen ezért a szerdai gasztrotúrán a malacsültet és a hátszínt kósolta meg, amely elsősorban omlóssága és kiváló fűszerezése miatt nyerte el tetszését.

 

Ács Helga