Az istenekig szállt a sülő hús illata

100 kemencét és 50 grillt állítottak fel a jubileiumi rendezvényen. Egy egész hadsereget is jól lehetett volna lakatni a lelkes csapatok által készített hús- és egyéb ételfinomságokkal.
15 évvel ezelőtt a Váll-Ker Kft. házi vesenyéből nőtte ki magát a nagyszabású verseny. Tóth István, a Kft. ügyvezető igazgatója így fogalmazta meg a 15 éves fesztivállal és a 25 éves céggel kapcsolatos gondolatait: „Lényegében már egy éve el kezdtük szervezni a rendezvényt, hogy igazán különleges legyen az idén. A múlt évben úgy döntöttünk, hogy nem a grilleken lesz a fő hangsúly, hanem a kemencéken. Nagyon készült mindenki, hogy minél finomabb ételeket készíthessenek.”
Tóth István
A Váll-Ker idén 12 csapattal képviseltette magát. Közülük az egyik a tavalyi győztes hegesztők brigádja, Csávás Csaba vezetésével. Egy égész malacot húztak nyársra a fiúk, de mellette a kemencében nyúl is sült, illetve még egy kis virslis kiflit is készítettek, valamint nyakas karajt tárcsán.
Csávás Csaba (bal oldalon, szélen) és a hegesztők csapat
„Az egészben sült malacnak az a titka, hogy két nappal előtte a belsejét be kell pácolni. A külsejét nem szabad, hogy érje só, mert akkor a bőr rétege meggumisodna. Sülés közben kenegetem zsírral. Fokhagymával, füstölt szalonnával megtűzgéltük, és lassú tűzön 6 óra hossza alatt készül el” – ismertette az eljárást Csávás Csaba. A kész ételt fatányéron vitték a zsűri elé, mellé pedig újkrumpli járt.
Sánta József és családja
Makóról érkezett Sánta József, aki feleségével, Zsuzsival és gyermekeivel, Evelinnel és Bencével vágott neki a sütögetésnek. A disznóhúst sörrel ízesítette a csapat, mellette bacon szalonnát pirítottak – mindezt saját, kipróbált recept alapján készítették most el a zsűri tagjainak.
Klisics Bea és párja
Édesapja emléke előtti tisztelgésből indult el a megmérettetésen Klisics Bea. Klisics Béla minden évben részt vett a versenyen. Az ideire is nagyon készült, de sajnos már nem érte meg a megmérettetést. Lánya, veje és unokája alkotta a csapatot, de szigorúan azokkal az ételekkel versenyeztek, amelyet a papa összeállított. A zsűri egy különdíjjal díjazta a teljesítményüket.
Asztalos Péter (középen) és csapat egy része
Asztalos Péter, a Barzak Kft. ügyvezetője családjával, barátokkal, kollégáival és azok családjával vett részt a XV. Kemencés és Hagymás Grillfesztiválon. Így mintegy 20-25 fős társaság gyűlt össze a Váll-Ker udvarán. A versenyre ugyan nem neveztek, csak saját örömük kedvéért jöttek el a közös sütögetésre. Már nyolcadik éve szinte mindig ugyanaz a menü: szárnyast grilleztek, amit természetesen hagymával ízesítettek.
Tóth István (bal oldalt, szélen) és csapatának tagjai (valamint Herczeg Sándor, a Rádió 7 munkatársa)
Szintén baráti társasággal érkezett a makói Tóth István. Két kemencében sütöttek: kemencés csülökkel, töltött csirkével, illetve sült kacsával készültek. Mellé párolt káposztát és fasírtot tálaltak. „Szeretek főzni, szeretek kísérletezgetni, így saját recepteket próbálunk most ki, bár a csülök elkészítésének módját egy tv-műsorból lestem el. A legfontosabb azonban az, hogy jól érezzük magunkat” – fogalmazott Tóth István.
A csapat magja: Varga Mihály, Kristó Dalma és Virág Zoltán
Most először indult el a versenyen a vásárhelyi Varga Mihály és körülbelül 20 fős csapata. A kompániában egy mesterszakács is található, Virág Zoltán személyében, így a fűszerezésében, étkek elkészítésében ő vállalta az oroszlánrészt, de természetesen a többiek is nagy elánnal segédkeztek a sütésben. Ők is többféle étellel készültek, ezek között volt egy speciális, paprikanélküli fehérkolbász is. Ezen kívül az ételsort rablóhús, csülök, hurka-kolbász, sült csirke, kolbászhússal töltött libanyak és főtt kukorica egészítette ki.
A makói önkormányzat csapata
A makói önkormányzat is elindított egy csapatot a versenyen. Mintegy 20 fővel vettek részt a megmérettetésen. A főszakácsi szerepet Csertus Imre vállalta magára, aki elárulta, hogy többféle húsétellel készültek a versenyre. Mindegyik saját, speciális, a nagyközönség számára titkos recept alapján készült el. Toldi János képviselő elmondta, hogy nagyon nagy lelkesedéssel indultak a versenyen. A képviselők többsége, illetve Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere is csatlakozott a főzőkhöz.
Farkas Éva Erzsébet külön köszöntötte a résztvevőket, illetve magát a Váll-Ker Kft-t: „Több száz családnak biztosítja a megélhetést, és ezáltal az itteni letelepedést. Ezért csak hálával tartozik a város magának a vállalkozásnak. Nemcsak munkavállalói részről, hanem munkáltatói részről is köszönetünket kell kifejeznünk, hiszen az adóbefizetési képessége a városnak gyakorlatilag azért is ilyen jó, mert ilyen jól működő vállalatok vannak városunkban.” Az önkormányzat egy tortával is kifejezte háláját a cég felé.
A versenyzők ugyan saját maguk számára készítették az étkeket, amelyek közül a zsűri elé is vittek egy adagot, de a nézelődők sem maradtak éhen, a makói Autós Csárda gondoskodott minderről. Ebben az évben a versenyétkek rangsorolása Lukács István mesterszakács vezetésével zajlott, akit munkájában a vendéglátás helyi kiválóságai segítették, illetve hogy biztosan korrekt legyen a pontozás, a makói rendőrkapitány is besegített.
Az ételkészítés mellett számos zenei, kulturális program is szórakoztatta a nagyérdeműt. Erről egy későbbi írásunkban olvashat.
ÉR.
Fotók: ÉR., K.
Eredmények
Teljes verseny
I. Verebes István (Makó)
II. Kovács József (Makó)
III. Trauerné Nagy Eleonóra (Makó)
Különdíj: Nagy László (Makó)
Dolgozók részére meghirdetett verseny
I. Pomikula László
II. Pici Domokos
III. Zentai István
Különdíj: Ökrös Brigitta