A céklafőzeléket imádják a kicsik – Galéria!

Valódi ízkavalkád várta csütörtök délután a makói Kálvin téri bölcsőde udvarára lépőket. A hatalmas ponyva alatt az asztalok roskadoztak a finomságoktól. Zöldségekből, húsokból, gyümölcsökből, sajtokból és szinte minden ehető alapanyagból készültek az étkek. A különféle érzékenységgel szenvedőkre is gondoltak, így liszt-, tej-, cukormentes ételekkel is készültek.
– Minden év májusában ételkóstolóval egybekötött nyílt napot tartunk a bölcsődéinkben, így csütörtökön a Kálvin tériben – nyilatkozta Tóthné Balázs Andrea, az Egyesített Népjóléti Intézmény (ENI) vezetője. Ezt mindig a hamarosan kezdődő beiratkozások elé időzítik, hogy a szülők és természetesen maguk az apróságok is megízleljék, mi is vár rájuk. Az ENI-nek saját konyhája van, ahol nem csupán a város legkisebbjeinek, hanem az időseknek is főznek, sütnek.
Gyengéné Baranyi Sarolta, az ENI élelmezésvezetője. – Elsősorban nem a gyerekeket kell meggyőznünk, hiszen ők hietetlen módon szinte mindent megesznek, hanem a szülőket – emelte ki a szakember. A kicsik imádják az olyan ételeket, melyeket a felnőttek ki nem állhatnak. Így példál bejön a bölcsiseknek a cékla- és sütőtökfőzelék vagy a retekkrém. Hogy pontosan mit és hogyan főznek az ENI-ben a közel száz bölcsisnek, azt Gyengéné Baranyi Sarolta itt részletezi:
##audio:4029##
Fricska Katalin és kisfia, Dávid
– Kisfiam, Dávid most három esztendős és másfél éves kora óta bölcsődés – tudtuk meg Fricska Katalintól. Az édesanya elárulta: gyermeke szerencsére nem válogatós, mindent, azaz majdnem mindent megeszik, ugyanis a halpástétom kivétel. – A legnagyobb kedvence a májkrémes kenyér – tette hozzá mosolyogva Fricska Katalin. Elmondása szerint otthon is megpróbál hasonlóan főzni, előtérbe helyezi az egészséges, kevás cukrot tartalmazó ételeket.
Munkatársunktól. K.