quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 24. csütörtök
  -  György
Promenad.hu archívum

Ki készítette a legjobb kolbászt?

2017. április 03.


Fotó: Kovácsné Felföldi Regina

„A Derekegyházi önkormányzat segítségével a Károlyi Ház udvarán 3 nagy sátrat tudtunk felállítani. A részt vevőknek biztosítottunk asztalokat, illetve a nevezési díj ellenében 5 kg húst – 3,5 kg combot és 1,5 kg szalonnát és belet kaptak a csapatok. Eszközöket – a sütő alkalmatosságokon kívül – mindenkinek hoznia kellett, fűszereket, kést, vágódeszkát stb. 3 kategóriában, 14 csapat versenyzett, volt olyan, aki több kategóriában is indult. 9 órától kezdődött a megmérettetés, 3 óra állt rendelkezésére a csapatoknak, hogy betöltsék kolbászaikat. Az eredményhirdetés megközelítőleg délután 6 óráig tartott, amelynek során a zsűri mellett mindenki megkóstolhatta a csapatok termékeit, illetve néptáncbemutató, valamint tombola fokozták a hangulatot, amelyhez a nézők is csatlakoztak, így egy igazán hangulatos délutánban volt részünk” – mesélte a programmal kapcsolatban Szabó Sándorné, az esemény szervezője, aki nyilatkozatában egyúttal háláját fejezte ki Németh László atya felé (Szentháromság Plébánia), a helyszín biztosításáért.

Szabó Sándorné, szervező

Az 5 tagú zsűri elé sorszámokkal ellátva kerültek a kisült kolbászok, alapos ízlelést követően döntöttek, ki érdemli a legjobbnak járó díjakat. Az értékelés szempontjairól Perényi János, a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület ügyvezető elnöke, a verseny zsűrijének elnöke a következőket mondta.

##audio:3829##

Radics Rudolfné, a hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület dalkörének vezetője (Délibáb Dalkör) nem először vett részt a hangulatos fesztiválon, idén is paprikás kolbász kategóriában indult társaival. Csapatával 1. helyezést értek el a megmérettetésen.

Délibáb Dalkör, fotó: Kovácsné Felföldi Regina

Van egy titkos receptem, ezzel versenyeztünk. A részfeladatokat felosztottuk egymás között, volt, aki a húst darabolta, más az összegyúrásban segédkezett. Én a fűszerkeveréket állítottam össze még otthon, illetve a töltés volt az én feladatom. Úgy gondolom, hogy nagyon oda kell figyelni a gyártott terméknél arra, hogy egyik fűszernek se érződjön ki az erőssége, harmóniában kell, hogy legyenek. A töltésnél, amikor eresztjük a kolbászt, kicsit lazábban kell, de a bélbe töltött árunak szép, simának, egyenletesnek kell lennie. Én az egész belet fel szoktam húzni, legyen akármilyen hosszú, és amikor kiment a töltelék, akkor csavarom el a megfelelő méretűre. Sertésbelet kaptunk, de úgy vélem, kocából lehetett, mert vastagabb volt a megszokottnál. A zsűri minden fázist pontozott. Gyorsan végeztünk, mintegy egy óra alatt. Az idei volt a 3. alkalom, hogy részt vettem, az első évben ketten voltunk, dicséretet kaptunk akkor, tavaly a dalkörből már hárman vettünk részt, ekkor különdíjat kaptunk. Az 1. helyezés szenzációs élmény volt a csapatomnak. Jövőre, ha tudunk indulni ismét, azt tervezzük, műsort is adunk majd a közönségnek.

Vásárhelyi Borbarátok, fotó: Kovácsné Felföldi Regina

Csapatok:

sütőkolbász kategória – fehér és paprikás: Vásárhelyi Vitézök, Madova, Bihacsi család, Borbarátok, Mezőberényből Elszármazottak Baráti Köre, Tamira, Zombori Család csapata, Tyúkanyó és csibéi, Gazdasági Egyesület, Délibáb Dalkör (Gazdasági Egyesület), Vásárhelyi Borbarátok

Száraz füstölt kolbász kategória: Dányi László, Bálint László, Árkádos csapat, Bihacsi család, Tamira csapat, Vásárhelyi Vitézök, Tyúkanyó és csibéi

 

Díjazottak:

Paprikás kolbász, 1. helyezett: Délibáb Dalkör

Fehér kolbász, 1. helyezett: Gazdasági Egyesület csapata

Száraz füstölt kolbász, 1. helyezett: Dányi László

Zsűritagok: Perényi János, a Gazdasági Egyesület elnöke, a zsűri elnöke, Bíró János, vállalkozó, vásárhelyi piac Böllérbolt, Soós Miklós, nyugalmazott tanár, Vargáné Márta, Láda Lajos, Pálinkalovag.

 

Szervezők: Szabó Sándorné, Csáki Zsolt

 

Ács Helga