Ki készítette a legjobb kolbászt?

Fotó: Kovácsné Felföldi Regina
„A Derekegyházi önkormányzat segítségével a Károlyi Ház udvarán 3 nagy sátrat tudtunk felállítani. A részt vevőknek biztosítottunk asztalokat, illetve a nevezési díj ellenében 5 kg húst – 3,5 kg combot és 1,5 kg szalonnát és belet kaptak a csapatok. Eszközöket – a sütő alkalmatosságokon kívül – mindenkinek hoznia kellett, fűszereket, kést, vágódeszkát stb. 3 kategóriában, 14 csapat versenyzett, volt olyan, aki több kategóriában is indult. 9 órától kezdődött a megmérettetés, 3 óra állt rendelkezésére a csapatoknak, hogy betöltsék kolbászaikat. Az eredményhirdetés megközelítőleg délután 6 óráig tartott, amelynek során a zsűri mellett mindenki megkóstolhatta a csapatok termékeit, illetve néptáncbemutató, valamint tombola fokozták a hangulatot, amelyhez a nézők is csatlakoztak, így egy igazán hangulatos délutánban volt részünk” – mesélte a programmal kapcsolatban Szabó Sándorné, az esemény szervezője, aki nyilatkozatában egyúttal háláját fejezte ki Németh László atya felé (Szentháromság Plébánia), a helyszín biztosításáért.
Szabó Sándorné, szervező
Az 5 tagú zsűri elé sorszámokkal ellátva kerültek a kisült kolbászok, alapos ízlelést követően döntöttek, ki érdemli a legjobbnak járó díjakat. Az értékelés szempontjairól Perényi János, a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület ügyvezető elnöke, a verseny zsűrijének elnöke a következőket mondta.
##audio:3829##
Radics Rudolfné, a hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület dalkörének vezetője (Délibáb Dalkör) nem először vett részt a hangulatos fesztiválon, idén is paprikás kolbász kategóriában indult társaival. Csapatával 1. helyezést értek el a megmérettetésen.
Délibáb Dalkör, fotó: Kovácsné Felföldi Regina
„Van egy titkos receptem, ezzel versenyeztünk. A részfeladatokat felosztottuk egymás között, volt, aki a húst darabolta, más az összegyúrásban segédkezett. Én a fűszerkeveréket állítottam össze még otthon, illetve a töltés volt az én feladatom. Úgy gondolom, hogy nagyon oda kell figyelni a gyártott terméknél arra, hogy egyik fűszernek se érződjön ki az erőssége, harmóniában kell, hogy legyenek. A töltésnél, amikor eresztjük a kolbászt, kicsit lazábban kell, de a bélbe töltött árunak szép, simának, egyenletesnek kell lennie. Én az egész belet fel szoktam húzni, legyen akármilyen hosszú, és amikor kiment a töltelék, akkor csavarom el a megfelelő méretűre. Sertésbelet kaptunk, de úgy vélem, kocából lehetett, mert vastagabb volt a megszokottnál. A zsűri minden fázist pontozott. Gyorsan végeztünk, mintegy egy óra alatt. Az idei volt a 3. alkalom, hogy részt vettem, az első évben ketten voltunk, dicséretet kaptunk akkor, tavaly a dalkörből már hárman vettünk részt, ekkor különdíjat kaptunk. Az 1. helyezés szenzációs élmény volt a csapatomnak. Jövőre, ha tudunk indulni ismét, azt tervezzük, műsort is adunk majd a közönségnek.”
Vásárhelyi Borbarátok, fotó: Kovácsné Felföldi Regina
Csapatok:
sütőkolbász kategória – fehér és paprikás: Vásárhelyi Vitézök, Madova, Bihacsi család, Borbarátok, Mezőberényből Elszármazottak Baráti Köre, Tamira, Zombori Család csapata, Tyúkanyó és csibéi, Gazdasági Egyesület, Délibáb Dalkör (Gazdasági Egyesület), Vásárhelyi Borbarátok
Száraz füstölt kolbász kategória: Dányi László, Bálint László, Árkádos csapat, Bihacsi család, Tamira csapat, Vásárhelyi Vitézök, Tyúkanyó és csibéi
Díjazottak:
Paprikás kolbász, 1. helyezett: Délibáb Dalkör
Fehér kolbász, 1. helyezett: Gazdasági Egyesület csapata
Száraz füstölt kolbász, 1. helyezett: Dányi László
Zsűritagok: Perényi János, a Gazdasági Egyesület elnöke, a zsűri elnöke, Bíró János, vállalkozó, vásárhelyi piac Böllérbolt, Soós Miklós, nyugalmazott tanár, Vargáné Márta, Láda Lajos, Pálinkalovag.
Szervezők: Szabó Sándorné, Csáki Zsolt
Ács Helga
Címkék:
kolbásztöltő fesztivál