quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Promenad.hu archívum

Csak Piggyboynak fájt! – Galériával!

2017. március 04.


A magyarok életében mindig is előkelő helyen állt a disznóvágás, ugyanis ez nem csupán arról szólt, hogy élelemmel töltsék fel a kamrát, hanem ez egy igazi családi, illetve közösségi rendezvénnyé nőtte ki magát az évtizedek során. Ahány tájegység, annyi szokás, s ez alól a disznótor sem kivétel. Akik szomaton felkeresték az apátfalvi Kék Házat, azok megtudhatták, hogyan is csinálták ezt egykoron a községben. Piggyboyt vágták le. Az önkormányzat telepén nevelkedett röfi azért kapta ezt a nevet, mert a hátán egy olyan folt volt, melyet a szuperhősök is megirigyelhettek volna.

Langó Imre és felesége munkájának köszönhetően nyitotta meg a kapuját az apátfalvi hagyományokat bemutató ház. – Helyieknek, illetve a vendégeiknek szeretnénk azt bemutatni, hogyan is éltek, miket csináltak eleink a faluban, ennek kapcsán számos szokást, így a hagyományos disznóvágást is felelevenítjük – tudtuk meg Imre bácsitól. Hogy pontosan milyen is a pátfalvi disznótor, azt Langó Imrétől itt hallja:

##audio:3667##

Szombaton számos régi eszköz is újból szerepet kapott. Így például a pricc, Ezzel az ügyes szerkezettel töltik meg a kolbászt. De ugyancsak találkozhattak az érdeklődők a páh-al is. Ez egy óriási, vesszőből fonott kosárszerűség, melybe a kását, vagyis a rizst teszik ki hűlni. A rizs a hurka elengedhetetlen tartozéka. De mivel is szedik ki a forró vízből a kását? Apátfalván erre való a csikmánszedő nevű kézség! Ez általában egy szűrő, szombaton a bonyhádi zománcgyár régi remekei kerültek elő.

A sok ízletes, de igen zsíros falat szétcsapatására nélkülözhetetlen a pálinka. A hagyományok szerint ez úgy az igazi, hogy az áldozatul esett jószág körméből isszák. Ahogy ezt szombaton is tették a Kék Házban. Persze, ilyenkor a vendégek előbb-utóbb megkívánják az édességet is. Semmi probléma, hiszen Apátfalván ott van a köttes. De vajon mi is ez a finomság? Azt Tóth Tamástól itt tudhatja meg:

##audio:3666##

Munkatársunktól. K.