quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 25. kedd
  -  Géza
Promenad.hu archívum

Főtt a szárma és sült a hurka, kolbász

2017. február 18.


„Szerettük volna bemutatni a falusi hagyományos disznóvágást, és nagy örömünkre szolgál, hogy egyre több csapat jelentkezik látványkonyhával, tehát kitelepülnek a térre és nagyon ízes ételeket készítenek, amikből kóstoltatnak is” – számolt be a program céljáról Horváth Zoltán rendezvényszervező. A nap menetét is ismertette: „Reggel megitta mindenki a disznófogó pálinkát, majd elkezdődtek a malac feldolgozásának folyamatai. Reggelire sült vérrel és hússal vártuk a vendégeket, de napközben hurkát, kolbászt készítettünk és szárma is fő még a bográcsban.”

Ezt kulturális programok is színesítették, hiszen napközben Kistelek Város Id. Vándor Rudolf Fúvószenekara mellett, Rácz Lajos és Cigányzenekara is szórakoztatta a jelenlévőket.

Nagyon sokféle hagyomány létezik, de amit ki lehetne emelni, az a disznóvágás családi ünnep jellege, ami szinte felzárkózott a nagy ünnepekhez. „Egy-egy tanyasi családnak a novemberi, decemberi disznóvágás nem csak azért volt fontos, mert az esztendei hús nagyrészét biztosította, hanem mert ez egy rokoni, baráti összejövetel volt, ahol a szomszédok is besegítettek, és mindig emelkedett hangulatban végződött. Ez lehetett egy közös vacsora, kis nótázással, de előfordult olyan, hogy bőrdudást, tamburást hívattak és hajnalig, sőt másnap is tartott a disznóbál” – tudtuk meg Törőcsik István néprajzkutatótól, aki egy előadást is tartott az eseményen.

A disznóvágáshoz tartozó hagyományokhoz hozzátartozott a só mozsárban való őrlése, de a feldolgozás technikái is módosultak: bárddal vágták össze tőkén a kolbászhúst, nem darálták, kézi töltővel dolgoztak, a pörzsölés szalmaterítéssel, nyílt lánggal történt, tehát az eszközkészlet sokat változott.

A néprajzkutatótól megtudtuk, hogy talán az ételek azok, amik nem változtak az évek során, bár a sváb hagyományok beszüremkedtek, akár a pörzsölés terén, hiszen ők kopasztottak, de ha az ételeket nézzük, akkor a svartli, azaz a disznósajt például nekik köszönhető. Az orjaleves száz esztendővel ezelőtt is a nap fénypontja volt, a hájas tésztát is szívesen fogyasztjuk és a szárma elkészítése is fennmaradt régről.

Az orjaleves mellett e nap fénypontja az esti bál lesz majd, ahol farsangi műsor, vacsora és a Coco Bongo együttes garantálja majd a jó hangulatot.

 

RV