Főtt a szárma és sült a hurka, kolbász

„Szerettük volna bemutatni a falusi hagyományos disznóvágást, és nagy örömünkre szolgál, hogy egyre több csapat jelentkezik látványkonyhával, tehát kitelepülnek a térre és nagyon ízes ételeket készítenek, amikből kóstoltatnak is” – számolt be a program céljáról Horváth Zoltán rendezvényszervező. A nap menetét is ismertette: „Reggel megitta mindenki a disznófogó pálinkát, majd elkezdődtek a malac feldolgozásának folyamatai. Reggelire sült vérrel és hússal vártuk a vendégeket, de napközben hurkát, kolbászt készítettünk és szárma is fő még a bográcsban.”
Ezt kulturális programok is színesítették, hiszen napközben Kistelek Város Id. Vándor Rudolf Fúvószenekara mellett, Rácz Lajos és Cigányzenekara is szórakoztatta a jelenlévőket.
Nagyon sokféle hagyomány létezik, de amit ki lehetne emelni, az a disznóvágás családi ünnep jellege, ami szinte felzárkózott a nagy ünnepekhez. „Egy-egy tanyasi családnak a novemberi, decemberi disznóvágás nem csak azért volt fontos, mert az esztendei hús nagyrészét biztosította, hanem mert ez egy rokoni, baráti összejövetel volt, ahol a szomszédok is besegítettek, és mindig emelkedett hangulatban végződött. Ez lehetett egy közös vacsora, kis nótázással, de előfordult olyan, hogy bőrdudást, tamburást hívattak és hajnalig, sőt másnap is tartott a disznóbál” – tudtuk meg Törőcsik István néprajzkutatótól, aki egy előadást is tartott az eseményen.
A disznóvágáshoz tartozó hagyományokhoz hozzátartozott a só mozsárban való őrlése, de a feldolgozás technikái is módosultak: bárddal vágták össze tőkén a kolbászhúst, nem darálták, kézi töltővel dolgoztak, a pörzsölés szalmaterítéssel, nyílt lánggal történt, tehát az eszközkészlet sokat változott.
A néprajzkutatótól megtudtuk, hogy talán az ételek azok, amik nem változtak az évek során, bár a sváb hagyományok beszüremkedtek, akár a pörzsölés terén, hiszen ők kopasztottak, de ha az ételeket nézzük, akkor a svartli, azaz a disznósajt például nekik köszönhető. Az orjaleves száz esztendővel ezelőtt is a nap fénypontja volt, a hájas tésztát is szívesen fogyasztjuk és a szárma elkészítése is fennmaradt régről.
Az orjaleves mellett e nap fénypontja az esti bál lesz majd, ahol farsangi műsor, vacsora és a Coco Bongo együttes garantálja majd a jó hangulatot.
RV