quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Promenad.hu archívum

A hagyományok ápolói randevúztak

2016. december 30.


Finom ételek és italok mellett értékelték a 2016-os esztendőt péntek este a kiszombori Ady Endre Művelődési Házban a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör tagjai. Az egyesület 2003-ban alakult, s elsősorban azzal a céllal, hogy a község, illetve szűkebb környékének a hagyományait megőrizzék, felelevenítsék és megismertessék a mai generációkkal.

– Számos programot szerveztünk ebben a tizenhárom esztendőben, az egyik leglátványosabb és a legtöbb érdeklődőt vonzó eseményünk az évről évre más és más formában visszatérő kukoricaútvesztő – nyilatkozta Endrész Erzsébet. A kör elnöke kiemelte: ugyancsak kezd már ismertté válni a téltemetésük, az úgynevezett zombori tűzugrás vagy a Luca-napi vigadalom.

A hagyományok ápolása azt is jelenti, hogy életben tartják a nagy- és dédmamák által is rendszeresen készített ételek receptjeit. – Nagyon sokféle ételt sütöttünk, főztünk már a kör asszonyaival, ezek közül az egyik kedvencem a béles – árulta el Jankó Istvánné. Milyen is az igazi béles? Erzsike néni szerint egy tepsi süteményhez kell 30 deka liszt, 12 deka zsír, 1 zacskó sütőpor, 1 kis kupa tejföl és 1 darab tojás, tölteléknek pedig 75 deka túró. – Az elkészített tésztát kétfelé veszem, az egyik kerül a tepsi aljára, erre jön a túró, majd a maradék tésztával lefedem és mehet is a sütőbe – tudtuk meg Erzsike nénitől.

Balázs Zoltán az egyik alapítója a honismereti körnek. – Nem csak a régi szokásokat hozzuk vissza, hanem megpróbáljuk egy kicsit felrázni a falu lakóit is, hogy minél többen vegyenek részt a különféle rendezvényeinken – mondta a kör tagja, aki egyben kiszombori önkormányzati képviselő is. Egykoron miért is vállalta el, hogy belépjen ebbe az egyesületbe, azt Balázs Zoltántól itt hallja:

##audio:3480##

Munkatársunktól. K.