A mézeskalácstól a tökfaragásig

Luca-napi bolondságokra várták az érdeklődőket kedden este a kiszombori művelődési házba a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör tagjai. Ehhez a naphoz, vagyis december 13-hoz számos népi hiedelem, illetve szokás köthető. Így például az ólomöntés, a pénzérmét rejtő pogácsa sütése, az úgynevezett Luca-búza készítése és még számos érdekesség.
– Az ólommal jósoltak az eleink – tudtuk meg Süliné Rácz Emőkétől. A kör egyik alapító tagja elmondta: a forró és megolvadt fémet hideg vízbe kellett önteni. Amilyen formában kihűlve megszilárdult, abból sok mindenre lehetett következteni. Elsősorban szerelmi célzattal öntöttek ólmot egykoron a lányok. Ugyanis azt tartották, ebből ki lehetett nézni, milyen mesterséget is fog majd űzni a leendő párjuk. Ehhez persze nagy fantáziára volt szükség, hogy az ide-oda csavarodó kis fémecskékből mondjuk valaki egy asztalost vagy egy péket véljen felfedezni. Az azonban nem derült ki, mennyire követi ez a jóslási forma a fejlődést, gondolva itt arra, hogyan is körvonalazódik ki a láboskában esetleg egy olyan jövendőbeli, aki történetesen rendszergazda.
A népi mesterségekkel, fortélyokkal jól megfért kedd este a modern világ is. Például annak a fiúcskának is köszönhetően, aki supermanes fölsőben, rémisztő zöld arccal – vagyis Hulkként – esett neki egy műanyag nyelű késsel egy hatalmas töknek. A mai akcióhősök is megéheztek egyszer, s akkor igen jól fogyott a Luca-pogi. Az evésnél azért nem ártott ügyelni, mert az esetlegesen belesütött érme még kárt tett volna a fogakban. Kelemenné Goldis Juliannáék azonban erre odafigyeltek, s csak a nevében volt Luca a finomság, mivel teljesen fémmentes volt.
Ágoston Mária és férje régóta foglalkozik kézműveskedéssel. – Otthon vagy egy fazekasműhelyünk, s én mellette mézeskalácsokat is készítek, most az utóbbi díszítésével ismertettem meg a kultúrház vendégeit – árulta el Ágoston Mária. Számos mézeskalács létezik, illetve óriási múltja is van, hiszen még az ókori egyiptomiak is sütöttek ilyen finomságot. Ha nem is több ezer éves, de annál ízletesebb végeredménnyel kecsegtető receptet ismertetett meg velünk Ágoston Mária, íme:
##audio:3435##
Munkatársunktól. K.