quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Promenad.hu archívum

Mit tegyünk, hogy jól (l)együnk?

2016. november 28.


Minden kezdet nehéz, és ez igaz akkor is, ha életmódunk változtatására adjuk a fejünket. Odafigyeléssel, és ha kis lépésekben haladunk, nagy sikereket érhetünk el. A hétfői előadáson – amelyet Szántai Zsanett projektasszisztens és Túri Lilla egészségfejlesztő tartott – gyakorlati tippeket is kaptak az érdeklődők.

Túri Lilla

Például egy jó módszer arra, hogy szabályozzuk a bevitt étel – és így kalória – mennyiséget, ha a tenyerünket segítségül hívjuk.

Szántai Zsanett

Ez egy jó alapegység, amelyhez képest meg tudjuk határozni, hogy körülbelül mennyi táplálékra van szükségünk (például napi egy tenyérnyi hús elegendő számunkra). Természetesen – hangsúlyozta Szántai Zsanett –, minden személyfüggő: az, hogy mennyit kell(ene) mozognunk, mennyi energiára van szükségünk, mi a számunkra legmegfelelőbb diétás módszer. Általánosságban annyi leszögezhető, hogy tulajdonképpen bármit ehetünk, ha megvan a másik oldalon a kellő mennyiségű mozgás, amivel ledolgozhatjuk a felesleget.

Az előadásra érkezők kóstolót is kaptak az egészséges ételekből. Kétféle különlegességet készítettek el a szervezők. Az egyik egy zabból, chia magból és aszalt gyümölcsökből álló finomság volt. A másik pedig abonettszeleten elhelyezett uborkából vagy sajtból, valamint különféle csírákból állt. Mindkettőre igaz, hogy rendkívül tápláló étek.

Zsanett azt is elárulta, hogy ő maga hogyan szokta elkészíteni a zabkásását. Ez alapján nagyon egyszerűnek tűnt, ideális reggelinek:

„Hat kanál zabpehely kell hozzá. Én a finomszeműt szoktam fogyasztani. Egy kanál chia magot szoktam hozzá adni, és ezt felöntjük tejjel, hogy ellepje. Az egészet berakom a hűtőbe másnapig. Lehet ízesíteni mézzel, édesítővel. Fogyasztás előtt egy kicsit be szoktam rakni a mikróba, mert így még táplálóbb. Aki laktózérzékeny, az megfőzheti vízben is a zabpelyhet. ”

Karácsony és az ünnepek közeledtével talán még nehezebb, hogy ne essünk kísértésbe, hiszen a szeretet mellett ez az ünnep (talán valamennyi) a jó ételekről, finom italokról és általában a kellemes ebédekről és vacsorákról szól (a reggelit csak azért nem említem, mert akkor még annyira teli van az ember, hogy egy falat se menne le a torkán). A szakember tanácsa azonban az, hogy próbáljuk alkalmazni a mértékletesség elvét, e mellé még érdemes beiktatni egy kis mozgást, például egy kis esti sétát – hóesésben igazán kellemes tud lenni.

ÉR.